Alevî-Bektaşî Kültür Enstitüsü Arşivi 24 numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
The transcribed text of the poem magazine registered as 24 in Culture İnstitute of Alevi-Bektashi and the classification according to the Systematic Classification of the Poem Magazines (MESTAP)
  1. Tez No: 720068
  2. Yazar: ÖMER ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Mecmua, Şiir Mecmuaları, MESTAP, Classical Turkish Literature, Journal, Poetry, MESTAP
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 610
Özet
Klasik edebiyat araştırmaları ve edebiyat tarihi için önemli kaynaklardan biri şiir mecmualarıdır. Mecmualar, yazıldıkları dönemlerin edebî zevkini göstermeleri, şair ve yazarların bilinmeyen ya da tespit edilmeyen şiir ve yazıları hakkında bilgi vermeleri bakımından önemlidirler. Çalışmamızın konusunu Alevî-Bektâşî Kültür Enstitüsü Arşivi (AlmanyaKöln) 24 numarada kayıtlı olan şiir mecmuası oluşturmaktadır. Çalışmamız genel itibariyle üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel olarak mecmualar ve mezkûr mecmua hakkında bilgileri içermektedir. İkinci bölümde, mecmuadaki şiirler transkribe edilmiş; bu şiirler yayımlanmış divanlar, yüksek lisans ve doktora tezleri ve makaleler ile mukayese edilmiştir. Son bölüm ise incelediğimiz mecmuanın MESTAP'a göre tasnifini ve tıpkıbasımını ihtiva etmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the important sources for classical literature research and literary history is poetry journals. Journals are important in that they show the literary taste of the periods in which they were written, and provide information about the unknown or unidentified poems and writings of poets and writers. The subject of our study is the poetry magazine registered at number 24 in the Archive of the Alevi-Bektashi Culture Institute (Germany-Cologne). Our study generally consists of three parts. The first part contains information about journals in general and the aforementioned journal. In the second part, the poems in the journal were transcribed; These poems have been compared with published divans, master's and doctoral theses and articles. The last part contains the classification and facsimile of the magazine we examined according to MESTAP.