Türkiye'de çağdaş müzecilikte tasarım süreçleri ve endüstriyel tasarımcının bu alandaki yeri
Place in this area museum of contemporary design process and industrial designer in Turkey
- Tez No: 720072
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SARİYE SELHAN YALÇIN USAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: endüstriyel tasarım, çağdaş müzecilik, deneyim tasarımı, müze tasarım süreçleri, endüstriyel tasarımcı, industrial design, contemporary museology, experience design, museum design principles, industrial designer
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Disiplinler arası bir tasarım ortamı oluşturan günümüzün müzecilik anlayışı, müze ziyaretçilerinin farklı duyularına hitap edebilen, interaktif olmasına olanak sağlayan çözümlerle sıkıcılıktan uzak, katılım ve ziyareti sürdürülebilir kılan ortam yaratmayı amaçlar. Bu tez çalışması, teknolojik değişimini de barındıran çağdaş müze tasarımı ve müzecilik anlayışı içerisinde, endüstri tasarımcısının tasarım ve üretim sürecinde yer aldığı aşamaları ve katkılarını yapılan örnekler üzerinden incelemeyi hedeflemektedir. Tezin kapsamında müze çeşitleri ve endüstriyel tasarımcının bu alandaki yeri incelenmiştir. Günümüzde bu tür müzelerin tasarımında bir anlamda risk alan tasarımcı ve ekiplerinin deneyim konusunun nasıl değerlendirildiği, bunu destekleyen içerik ve uygulamaların nasıl hazırlandığı, endüstriyel tasarımcılarının bu çalışmada ne amaçla ve ne kapsamda yer aldığı incelenmiştir. Ülkemizdeki yapılan çalışmalar ile kısıtlı kalmıştır. Endüstriyel tasarımcıların ürün-kullanıcı ilişkisini kurdukları tasarımlardan, çoklu çalışma, mekân algısı ve kullanıcı, yönlendirme, geçici alanlar yaratma ve interaktif alanlarda dijitalin somutlaşması gibi projelere yöneldiği de kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Creating an interdisciplinary design setting, the understanding of today's museology aims to create an environment that makes the participation and visit sustainable to museums, with the solutions which are free from vapidity and can make it enable to be interactive and which may address to museum visitor's different senses. Within the context of contemporary museum design and museology, which also includes technological change, this thesis aims to examine the industrial designer's design and manufacture process and his contributions through examples. Within the context of the thesis, there are art and history museums' designs in which experiences are important. Nowadays in the design of such museums, the risk in a way taken by the designer and the designer's team's experience topic is evaluated, how the content and applications are prepared which support this, and for what purpose and what extent the industrial designers take part in this study are examined. It is also accepted that industrial designers turn to projects such as multi-work, space perception and user, orientation, creating temporary spaces, and embodying digital in interactive areas, among the designs in which they establish a product-user relationship.