FX markets co-movement dynamics and global factors: Evidence from emerging markets
Döviz piyasalarında ortak hareket dinamikleri ve küresel faktörler: Gelişen piyasalardan bulgular
  1. Tez No: 720094
  2. Yazar: GİZEM ECE TEZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRAH AHİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişmekte olan piyasa, küresel faktörler, temel bileşenler analizi, açıklayıcı faktör analizi, Emerging market, global factors, principal components analysis, exploratory factor analysis, reconstruction error
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Mühendisliği ve Risk Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Mühendisliği ve Risk Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Birçok ülke, son birkaç yılda gelişmekte olan ülke ve pazar kategorisinde yer almaktadır. Bu tür piyasalara gelişen piyasalar denir. Kırılgan olmaları, finansal krizlerden kolayca etkilenmeleri ve tamamen serbestleşmemeleri nedeniyle gelişmiş piyasalardan özellikle farklıdırlar. Covid-19 ve 2018 küresel finans krizi gibi bazı küresel faktörler özellikle para bazlı sistemlerde yükselen piyasaları kolaylıkla etkilemektedir. Bu nedenle, küresel faktörlerin son birkaç yılda para birimleri üzerindeki etkilerini araştırmak önemlidir. Bu tezin temel amacı, 2009-2021 döneminde küresel faktörlerin gelişmekte olan piyasalar üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Gelişmekte olan piyasa para birimleri için veriler 2009 – 2021 arası yılları kapsayacak şekilde toplanmıştır. PCA analizi ile küme daraltılarak, analiz sonucu elde edilen faktörler üzerine regresyon analizi yapılmıştır. Ardından, PCA analiz sonuçlarında yer alan faktörler ile yeniden yapılandırılmaya bağlı olarak oluşacak ortalama hata payının minimize edilmesi ve gelişmekte olan ülke para birimlerinin kendi içlerinde hareketlerinin regresyon sonuçlarıyla karşılaştırılması için analiz yapılmıştır. Global faktörlerin etkilerinin anlaşılması için üç farklı dönem seçilmiştir: • Yüksek Likidite Rejimi (Ocak 2009 – Haziran 2013) • Sıkı Para Politikası Rejimi (Temmuz 2013 – Aralık 2019) • Pandemi Döneminde Gelişmekte Olan Ülkeler (Ocak 2020 – Ağustos 2021) Bulgular, gelişmekte olan ülke para birimlerinin Dolar Endeksi, MSCI Dünya Endeksi ve EURUSD paritesi ile yüksek korelasyona sahip olduğunu göstermek ile birlikte, kriz dönemlerinde emtia piyasaları ile de korele olduğunu göstermiştir. Öte yandan, gelişmekte olan ülkeler küresel Finansal kriz döneminde birbirlerinden çok ayrışmasa da Arjantin ve Türkiye gibi kendi iç parasal ve mali politikalarında sıkıntı yaşayan ülke para birimlerinin krizlerden bağımsız olarak tüm dönemlerde ayrıştığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Emerging markets are particularly different from developed markets as they possess vulnerability, easily disturbed by financial crises, and not completely liberalized. Some global shocks such as Covid-19 and 2018 global financial crisis easily affect the emerging markets in especially currency-based systems. Therefore, it is important to investigate the impacts of global factors on their currencies in the last few decades. The main purpose of this thesis is to investigate the effects of global factors on emerging markets between the years of 2009-2021. The cluster was narrowed by PCA analysis and regression analysis was performed on the factors obtained as a result of the analysis. Then, the analysis was made to minimize the average loss that will occur due to restructuring with the factors included in the PCA analysis results and to compare the movements of the currencies of developing countries within themselves with the regression results. Empirical tests are implemented into three different time periods to understand the effects of global factors: • High Liquidity Market Regime (January 2009 – June 2013) • Monetary Tightening Market Regime (July 2013 – December 2019) • The Emerging Markets in Pandemic (January 2020 – August 2021) The findings show that the currencies of the developing countries are highly correlated with the Dollar Index, MSCI World Index and EURUSD parity, but also it is observed that they are correlated with the commodity markets in times of crisis. On the other hand, even the emerging markets countries do not diverge from each other much during the global financial crisis, it is analyzed that the currencies of the countries that have difficulties in their domestic monetary and fiscal policies such as Turkey and Argentina are decomposed from the emerging markets currencies in all periods regardless of the type of crises.