Yeni tanı alan multipl skleroz hastalarının fiziksel aktivite, yorgunluk şiddeti, anksiyete ve depresyon düzeylerinin incelenmesi
Investigation of newly diagnosed multiple sclerosis patients' physical activity, fatigue severity, anxiety and depression levels
  1. Tez No: 720207
  2. Yazar: ŞAHİKA OCAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Nöroloji, Physiotherapy and Rehabilitation, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, Yorgunluk, Fiziksel Aktivite, Anksieyete, Depresyon, Multiple Sclerosis, Fatigue, Physical Activity, Anxiety, Depression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışma yeni tanı alan Multipl Skleroz (MS) hastalarının tanı aldıkları gün fiziksel aktivite, yorgunluk şiddeti, depresyon ve anksiyete düzeylerinin incelenmesi için planlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği MS kliniğinde 2 Kasım – 28 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, MS kliniğine belirtilen tarihler arasında başvuran ve o gün tanı alan gönüllü MS hastaları oluşturmuştur. Verilerin elde edilmesi aşamasında araştırmacı tarafından konu ile ilgili literatür incelenerek geliştirilmiş demografik bilgi formu (DBF) (Ek 1), uluslararası fiziksel aktivite anketi-kısa form (UFAA-KF) (Ek 2), yorgunluk şiddet ölçeği (YŞÖ) (Ek 3), Beck depresyon ölçeği (BDÖ) (Ek 4)ve Beck anksiyete ölçeği (BAÖ)(Ek 5) uygulanmıştır. Veri toplama aracının kapsam ve geçerliliği için uzman görüşü alınmıştır. Çalışmadaki veriler IBM SPSS 21 paket programıyla analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistikler, Pearson ve Spearman korelasyon testleri ile T-testi ve Tek yönlü anova testi kullanıldı. Bulgular: Hastaların fiziksel aktivite düzeyleri ile yorgunluk şiddetleri arasında negatif anlamlı bir ilişki bulundu. Hastaların anksiyete düzeyleri ile yorgunluk şiddetleri ve depresyon düzeyleri arasında pozitif anlamlı bir ilişki bulundu. Ayrıca yorgunluk şiddetlerinin, kadın hastalarda erkeklere göre ve evli hastalarda bekarlara göre yüksek olduğu bulundu. Hastaların depresyon düzeyleri ile eğitim seviyeleri arasında ilişki bulundu. Sonuç: Yeni tanı alan MS hastalarında inaktivite ve yorgunluk şiddeti düzeylerinin birbiriyle ilişkili olarak yüksek seyrettiği bulunmuştur. Ayrıca yeni tanı alan MS hastalarındaki yüksek anksiyete seviyelerinin depresyon ve yorgunluk şiddeti ile ilişkisi düşünüldüğünde, erken dönemde alınacak önlemler ve uygulanacak tedaviler ile hastalığın yönetimi daha kolay gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was planned to investigate the physical activity, fatigue severity, depression and anxiety levels of newly diagnosed Multiple Sclerosis (MS) patients on the day of diagnosis. Materials and Method:This research was held in Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital Multiple Sclerosis Unit on Neurology Polyclinic between2 November - 28 November 2021. The population of the study consisted of voluntary MS patients who applied to the MS clinic between the specified dates and were diagnosed on that day. At the stage of obtaining the data, demographic information form (DIF) (Appendix 1),international physical activity questionnaire - short form(IPAQ-SF) (Appendix 2), fatique severty scale(FSS) (Appendix 3), Beck depression inventory(BDI) (Appendix 4) and Beck anxiety inventory (BAI) (Appendix 5)were applied. Expert opinion was taken for the scope and validity of the data collection tool. The data in the study were analyzed with the IBM SPSS 21 package program. In the evaluation of the data; descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation tests, T-test and One-way anova test were used. Results: A negative significant correlation was found between the physical activity levels of the patients and the severity of fatigue. A positive and significant correlation was found between the anxiety levels of the patients and their fatigue severity and depression levels. In addition, it was found that the severity of fatigue was higher in female patients than in men, and in married patients compared to singles. A correlation was found between the depression levels of the patients and their educational level. Conclusion: It was found that inactivity and fatigue severity levels were high and associated in newly diagnosed MS patients. In addition, considering the relationship between high anxiety levels and the severity of depression and fatigue in newly diagnosed MS patients, the management and treatments of the disease can be carried out more easily with the measures to be taken in the early period.