A/r/tografi üzerine bir inceleme: Araştırmacı olarak sanatçı
A study on a/r/tography: Artist as a researcher
- Tez No: 720271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: A/r/tografi, Yaşayan Sorgulama, Araştırmacı Olarak Sanatçı, Öznel Yolculuk, Görsel Günlük, A/r/tography, Living Inquiry, Artist as a researcher, Subjective Journey, Visual Diary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sanat alanlarında öğrenim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerin sanat pratiklerini oluşturma süreçlerini, araştırma süreçleri ile birleştirme ve yazıya dökmede yaşadıkları probleme yönelik alternatif çözümler üretmek gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, a/r/tografik yaşayan sorgulama ile deneyimlenen araştırma süreçlerini, araştırmacı olarak sanatçı bakış açısı ile derinlemesine incelemektir. Sanatçı ve sanatçı adaylarının sanatsal pratiklerine dâhil edebilecekleri yaşam yazma ve sorgulama döngüleri a/r/tografik araştırma sürecinde açığa çıkmıştır. Süreç, öznel yolculuklar sırasında“yolda olma hali”ile karşılaşılan farklı bakış açılarıyla rizomatik bağlantıların ortaya çıkardığı sorgulama aralığı yaratmaktadır. Bu oluş, araştırmacı olarak sanatçı ve sanatçı adaylarının araştırma ve tez yazım süreçlerinde yeni bağlantılar kurabilecekleri anlayışı yaratmaktadır. Oluş sürecine temas eden öznel yolculukların, farklı hikâyelerdeki kesişim noktalarıyla yeni anlamlar üretebilmesi özgün oluşumların habercisi olmaktadır. Araştırmada doküman incelemesi kapsamında ele alınan kaynaklar derinlemesine incelenmiş ve meta-tematik analiz yönteminden yola çıkılarak yeniden temalar oluşturulmuştur. Oluşan bu yeni temalar, öznel yolculuklardaki yeni anlamlara ve sorgulama aralığına işaret etmektedir. Özgün üretimlerin yorumlanması yoluyla sorgulama aralığı yaratımı a/r/tografi ile sağlanmıştır. Görsel günlük tutma anlayışı ile araştırma sürecinde karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik olumlu yönleri öne çıkararak tez yazımının devam etmesini sağlamış; yazma eylemini ve görsel algıyı geliştiren günlük kullanımına yönelik farkındalık edinilmiştir. Yazılı ve görsel günlükler yoluyla kayıt altına alınan içsel yolculuk ve döngüsel sorgulamalar ile yeniden rizomatik bağlantılar kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is necessary to produce alternative solutions for the problems experienced by undergraduate and graduate students studying in the fields of art in combining the processes of creating art practices with research processes and writing them down. The purpose of this research is to examine the research processes experienced with a/r/tographic living inquiry in depth from the perspective of the artist as a researcher. The life writing and questioning cycles that artists and prospective artists can include in their artistic practices have been revealed in the a/r/tographic research process. The process creates an interrogation range created by the rhizomatic connections with different perspectives encountered with the“state of being on the road”during subjective journeys. This situation creates the understanding that artists and prospective artists as researchers can establish new connections in their research and writing processes of their thesis. The fact that the subjective journeys that come into contact with the process of formation can produce new meanings with the intersection points in different stories, is the harbinger of original formations. In the research, the sources discussed within the scope of document analysis were examined in depth and themes were formed again based on the meta-thematic analysis method. These new themes point to new meanings and questioning ranges in subjective journeys. Interrogation range creation through the interpretation of original productions is provided by a/r/tography. With the understanding of keeping a visual diary, it has ensured the continuation of the thesis writing by highlighting the positive aspects for the solution of the problems encountered in the research process; Awareness of diary use, which improves writing and visual perception, has been acquired. Rhizomatic connections were re-established with internal journeys and cyclical inquiries recorded through written and visual diaries.