COVID-19 geçiren ve iyileşen hastalarda sarkopeni sıklığı ve sarkopeninin COVID-19 klinik seyri üzerine etkisi
Frequency of sarcopenia in patients who had COVID-19 and recovered and the effect of sarcopenia on the COVID 19 clinical progress
  1. Tez No: 720277
  2. Yazar: NURSİMA İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN DEMİREL, PROF. DR. ÖZLEM ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: BMI, Covid-19, Muscle pain, Sarcopenia, Smoking
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada Covid-19 geçirenlerde sarkopeni sıklığı ve sarkopeninin Covid-19 un klinik seyrine etkisi araştırıldı. Çalışmaya PCR testi pozitif olup Covid-19 tanısı aldıktan sonra en az 45 gün geçmiş 50 yaş ve üzeri 92 kişi, Covid-19 geçirmemiş 92 sağlıklı gönüllü olmak üzere 184 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grubun yaş ortalaması 62,8, kontrol grubun yaş ortalaması 61,7 di. Cinsiyet dağılımı olarak hasta grubun; 43ü kadın, 49u erkek, kontrol grubunun 46 sı kadın, 46 sı erkekti. Çalışmaya katılan tüm bireylere sarkopeni için sarc-f anketi, el kavrama gücü ölçümü, kas kütle ölçümü, yürüme hızı, yorgunluk için VAS, dispne için BORG skalası, yaşam kalitesi için Sf-36 anketi, komorbidite için Charlson komorbidite indeksi, sigara alışkanlığı, vücut kompozisyon ölçümleri yapıldı ve kaydedildi. Hasta gruba Covid-19 sırasında klinik seyri, ateş ve öksürük varlığı, hastanede yatış süresi, kas ağrısı sorgulandı. Hasta grubunda sarkopeni görülen kişi 38 (41,3)'iken, sağlıklı kontrol grubunda sarkopeni görülen 3 (%3,26) kişiydi. Hasta grupta sarkopeni görülme sıklığı sağlıklı kontrollere göre anlamlı derecede yüksekti (p0,05). Bu çalışmanın sonuçları, Covid-19 enfeksiyonunu takiben sarkopeni sıklığının arttığını gösterdi. Komorbidite indeksi, sigara, yüksek BMI ve düşük yaşam kalitesi Covid-19 klinik seyrini olumsuz etkilediği düşünüldü. Covid-19 enfeksiyonu ile sarkopeni arasındaki nedensellik ilişkisini değerlendirmek için daha fazla popülasyon tabanlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimler: BMI, Covid-19,Kas ağrısı, Sarkopeni, Sigara
Özet (Çeviri)
In this study, the frequency of sarcopenia and the effect of sarcopenia on the clinical course of Covid-19 were investigated in those who had Covid-19. 184 people were included in the study. The mean age of the patient group was 62.8, and the mean age of the control group was 61.7. In terms of gender distribution, the patient group; 43 women, 49 men, 46 women and 46 men in the control group. Sarc-f questionnaire for sarcopenia, hand grip strength measurement, muscle mass measurement, walking speed, VAS for fatigue, BORG scale for dyspnea, quality of life were given to all individuals participating in the study. sf-36 questionnaire for comorbidity, Charlson comorbidity index, smoking habit, body composition measurements were performed and recorded. The patient group was questioned about the clinical course of Covid-19, presence of fever and cough, length of hospital stay, and muscle pain. While there were 38 (41.3) persons with sarcopenia in the patient group, there were 3 (3.26%) persons with sarcopenia in the healthy control group. The incidence of sarcopenia in the patient group was significantly higher than in the healthy controls (p0.05). The results of this study showed that the incidence of sarcopenia increased following Covid-19 infection. Comorbidity index, smoking, high BMI and low quality of life were thought to negatively affect the clinical course of Covid-19. More population-based studies are needed to evaluate the causal relationship between Covid-19 infection and sarcopenia.