Preklinik öğrencilerinin çekilmiş dişlerde yaptıkları kök kanal dolgularının değerlendirilmesi
Evaluate the technical quality of root canal fillings performed by preclinical undergraduate dental students
  1. Tez No: 720346
  2. Yazar: MEHMET AKSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR GENÇ ŞEN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş Hekimliği Öğrencisi, Eğitim, Endodonti, Kök Kanal Tedavisi, Preklinik, Dental student, Education, Endodontics, Preclinical, Root canal therapy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi klinik öncesi lisans öğrencilerinin yapmış olduğu kök kanal dolgularının teknik kalitesinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya fakültenin preklinik öğrencileri tarafından çekilmiş dişlere yapılmış olan 1050 adet kök kanal dolgusu dahil edildi. Kök kanal dolgularının incelenmesinde sabit açılardan çekilen dijital periapikal röntgenler kullanıldı. Tedavi kalitesi Endodonti Anabilim Dalı'nın iki yüksek lisans öğrencisi tarafından kök kanal dolgusunun uzunluğu, homojenliği ve konikliği kriter alınarak değerlendirildi. Her kritere belirli bir skor (0, 1 veya 2) atandı, veriler kaydedildi ve istatistiksel olarak değerlendirildi. İki incelemecinin uyumunu karşılaştırmak için Kappa testi ve kök kanal dolgu kalitelerinin orantısal değerlerini karşılaştırmak için Z testi kullanıldı. 1050 kanal dolgulu dişin %65,9'unun (692) yeterli teknik kaliteye sahip olduğu ve alt premolar dişlerin kök kanal dolgu kalitesi oranının en yüksek olduğu belirlendi. Kanal sayısı arttıkça kanal dolgu kalitesinin düştüğü ve alt azı diş grubunun kanal dolgu kalitesi açısından en düşük değere sahip olduğu görüldü. Sonuç olarak, preklinik öğrencileri tarafından yapılan kanal dolgularının çoğunluğunun yeterli kalitede olduğu belirlendi. Öğrencilerin azı dişlerinde de diğer diş grupları gibi başarılı tedaviler yapabilmeleri için klinik öncesi eğitimde çok köklü dişlerin tedavisine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to evaluate the technical quality of root canal fillings performed by preclinical undergraduate dental students at Yuzuncu Yil University Dentistry Faculty. This study included 1050 root canal fillings of extracted teeth performed between 2019-2021 by preclinical students. Digital periapical x-rays taken from fixed angles were used to examine root canal fillings. Two postgraduate students of the Endodontics Department evaluated the treatment quality via root canal obturation length, homogeneity, and taper criteria. A specific score (0, 1, or 2) was assigned to each parameter, the data were recorded and analyzed statistically. The Kappa test was used to compare the agreement of the examiners, and the Z test was used to compare the proportional values of root canal filling qualities. Of 1050 root canal-filled teeth, 65,9% (692) had adequate technical quality. It was determined that the lower premolar teeth' rate of root canal filling quality was the highest. The rate of root canal filling quality decreased as the number of canals increased and the lower molars showed the lowest value in terms of root canal filling quality. In conclusion, it was determined that most root canal fillings made by preclinical students were of sufficient quality. We think that the preclinical education curriculum should focus more on treating multi-rooted teeth so that students can perform successful treatments as other teeth groups on molar teeth.