Plasentanın maternal yüzünde myofibrillerin bulunmasında HLA-E,-G ve PLAC8 proteinlerinin rolü
The role of HLA-E,-G and PLAC8 proteins in the presence of myofibrils on the maternal face of the placenta
  1. Tez No: 720574
  2. Yazar: BÜŞRA ŞEKER ATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta akreata, Plasenta akreata spektrumu, Bazal plaka miyofibrilleri (BPMF), Bazal tabaka miyometriyumu( BPMYO), HLA-E, HLA-G, PLAC8, S100B
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Günümüzde tekrarlayan ve artan sezaryen doğumlarla kaçınılmaz olarak gelişebilen PAS hastalıklarının patogenezi tam anlaşılamamıştır. Yapılan çalışmalarla BPMF gibi histolojik bulgulara değinilse de bu alanda görev yapan trofoblastların aktivitesini gösteren proteinlerin aktiviteleri bilinmemektedir. Bu çalışmadaki amacımız, plasentanın maternal yüzünde BPMF bulgusu olduğunda ekspresyonu değişen proteinlerin incelemek ve PAS patogenezine katkı sağlamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastenesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine 01.12.2021-01.03.2022 tarihleri arasında başvuran ve sezaryen ile doğum yapan araştırma kriterlerine uyan hastalar aydınlatılmış onam ile bilgilendirilerek kabul etmeleri durumunda dahil edildi. Doğum sonrası plesantaları alınarak uygun koşullarda histopatolojik ve biyokimyasal incelemeler yapıldı. Bulgular: Hastaların demografik özellikleri incelendiğinde, gruplar arası anlamlı fark saptanmadı. Histopatolojik inceleme yapılan gruplarda, gruplar arası İHK ile SMA boyanma pozitifliği olan ve olmayan olguların plesantal doku homojenatlarında ELISA yöntemi ile ölçülen HLA-E, HLA-G, PLAC8, ve S100B protein ifadelenme düzeyleri benzer bulundu. Gruplar arasında protein ifadelenme düzeyleri benzer bulundu. Çalışmamızda araştırma proteinlerinin ifadelenmeleri arasındaki ilişkilerin birinci CS'den mükerrer CS'ye doğru gidildikçe azalması, sezaryen sayısı arttıkça plasental dokudaki aktivitelerinin farklı olduğunu desteklemektedir. Sonuç: Sonuç olarak plasenta akreata spektrumunun doğum sonrası sıklıkla kan transfüzyonu ihtiyacı doğuran hatta yaşamı tehdit eden boyutlarda obstetrik kanamalara neden olduğu bilinmektedir. PAS gözlenen doğum yapan kadınlarda anne ölüm oranları artmaktadır. Bu nedenle patofizyolojisi net anlaşılamayan bu hastalık araştırılmalıdır. Patofizyolojisinde rol alabilecek proteinler araştırılarak patofizyolojisine katkı sağlamak, ilerde klinik belirteçler açısından yarar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: Today, the pathogenesis of PAS diseases, which can inevitably develop with recurrent and increasing cesarean deliveries, is not fully understood. Although histological findings such as BPMF are mentioned in the studies, the activities of the proteins that show the activity of the trophoblasts working in this area are not known. Our aim in this study is to examine the proteins whose expression changes when there is BPMF finding on the maternal side of the placenta and to contribute to the pathogenesis of PAS. Materials and Methods: Patients who applied to the Health Sciences University Haseki Education and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic between 01.12.2021 and 01.03.2022 and gave birth by cesarean section, who met the research criteria, were included in this prospective study after informed consent and consent. Postpartum placentas were taken and histopathological and biochemical examinations were performed under appropriate conditions. Results: When the demographic characteristics of the patients were examined, no significant difference was found between the groups. In the histopathological examination groups, HLA-E, HLA-G, PLAC8, and S100B protein expression levels, measured by ELISA, were found to be similar in placental tissue homogenates of cases with and without IHC staining positivity. Protein expression levels were found to be similar between the groups. In our study, the decrease in the relationship between the expression of the research proteins from the first CS to the repeated CS supports that their activities in the placental tissue are different as the number of cesarean sections increases. Conclusion: As a result, it is known that the spectrum of placenta accreta causes obstetric hemorrhages, which often require blood transfusion and even life-threatening, after delivery. Maternal mortality rates increase in women who have given birth with PAS. Therefore, this disease, whose pathophysiology is not clearly understood, should be investigated. Contributing to its pathophysiology by investigating the proteins that may play a role in its pathophysiology will be beneficial in terms of clinical markers in the future.