XX. Yüzyıl Türk romanlarında baba-kız ilişkisi (1901-1930)
Father-daughter relationship in twentieth century Turkish novels (1901-1930)
  1. Tez No: 720631
  2. Yazar: SUEDA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk romanları, roman kahramanları, toplumdaki değişmeler, aile, baba-kız ilişkileri, Turkish novels, novel characters, changes in society, family, father-daughter relationships
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Çalışmada, 1901-1930 yılları arasında yayımlanmış olan Türk romanları esas alınmıştır. Çalışma,“Giriş”,“Sonuç”,“Kaynakça”bölümlerinden ve dört ana bölümden müteşekkildir. İlgili yıllar arasında, kitap olarak yayımlanmış Türk romanları, kaynak tarama yöntemi ile tespit edilmiş kronolojik olarak okunmuş ve konu ile alakalı olanlar çalışmanın ana malzemesini oluşturmuştur. Eserlerdeki ilişkilerin benzer ve farklı yönleri tespit edilerek sonuç bölümünde irdelenmiştir.“Giriş”bölümünde; roman türünün Türk Edebiyatı'ndaki yerine, esas alınan dönemler arasında yayımlanmış olan romanlardaki aile, baba ve kız kavramlarına ve bunların işleniş tarzlarına kısaca değinilmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, ilgili romanlardaki babaların kızlarının çocukluk dönemlerinde onlarla olan ilişkilerinden; ikinci bölümünde, babaların kızlarının yetişme devrelerinde onlarla olan iletişimleri ve kararlarındaki rolünden; üçüncü bölümde, babaların kızlarının eğitim hayatına olan katkılarından; dördüncü bölümde, babaların kızları evlendikten sonra gelişen yahut değişen tutumlarından bahsedilmiştir. Çalışmanın“Sonuç”bölümünde ise, bir genel değerlendirme yapılıp incelenen romanlardaki baba-kız ilişkilerinden elde edilen bulgular paylaşılmıştır. Bu tezde, konumuzu ihtiva etmeleri ve örnekler teşkil etmeleri bakımından; Kadın Kalbi, Eylül, Hayal İçinde, Zavallı Necdet, Ölmüş Bir Kadının Evrakı Metrukesi, Münevver, Müsebbib, Şıpsevdi, Handan, Kuyruklu Yıldız Altında İzdivaç, Salon Köşelerinde, Cadı, Genç Kız Kalbi, Tezat, Hayattan Sayfalar, Aydemir, Son Eseri, Hakka Sığındık, Toraman, Küller, Çalıkuşu, Efsuncu Baba, Son Arzu, Kiralık Konak, Nur Baba, Sabir Efendi'nin Gelini, Zâniyeler, Nedret, Hiçbiri, Sözde Kızlar, Şimşek, Kalp Ağrısı, Aşk İhtiyacı, Gizli El, Cehennemlik, Karanfil ve Yasemin, Bir Akşamdı, Pervaneler, Zıpçıktılar, Dudaktan Kalbe, Canan, Şüphe! Aşka Galipsin, Tutuşmuş Gönüller, Ağustos Böceği, Yakılacak Kitap, Bir Kadın Düşmanı, Çölde Bir İstanbul Kızı, Zeyno'nun Oğlu, Hüsran, Odun Kokusu, Tank-Tango, Acımak, Ak Saçlı Genç Kız, Aşk Güneşi, Yaprak Dökümü, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanları incelenmiş ve belli bir bağlam çerçevesinde sunulmuştur. Ayrıca incelenen romanlar, çalışmada yararlanılan diğer eserler -kitap, tez ve makaleler-“Kaynakça”bölümünde belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, we covered the Turkish novels that were published between 1901-1930. Our study consists of,“introduction”,“conclusion”,“references”and four main parts. Turkish novels published as books in the periods taken as a basis, read chronologically, determined by the source scanning method, and the ones related to our subject constitute the main material of this thesis. Similar and different aspects of the relations in the works were determined and examined in the conclusion part. In the“introduction”part; the place of novels in Turkish literature, concepts of family, father and daughter in the novels published in the period of time that we studied are briefly mentioned. In the first part of our study we talk about the fathers relationship with their daughters in their childhood in said novels, in the second part we talk about the role of the fathers in their communication and decisions with their daughters during their upbringing, in the third part we talk about fathers contributions to the educational life of their daughter, in the fourth part we talk about developing or changing attitudes of fathers towards their daughters after their marriage are mentioned. In the“conclusion”part of our study a general evaluation was made and the findings obtained from father-daughter relationships in the examined novels were shared. In our study, in terms of constituting examples for our subject; Kadın Kalbi, Eylül, Hayal İçinde, Zavallı Necdet, Ölmüş Bir Kadının Evrakı Metrukesi, Münevver, Müsebbib, Şıpsevdi, Handan, Kuyruklu Yıldız Altında İzdivaç, Salon Köşelerinde, Cadı, Genç Kız Kalbi, Tezat, Hayattan Sayfalar, Aydemir, Son Eseri, Hakka Sığındık, Toraman, Küller, Çalıkuşu, Efsuncu Baba, Son Arzu, Kiralık Konak, Nur Baba, Sabir Efendi'nin Gelini, Zâniyeler, Nedret, Hiçbiri, Sözde Kızlar, Şimşek, Kalp Ağrısı, Aşk İhtiyacı, Gizli El, Cehennemlik, Karanfil ve Yasemin, Bir Akşamdı, Pervaneler, Zıpçıktılar, Dudaktan Kalbe, Canan, Şüphe! Aşka Galipsin, Tutuşmuş Gönüller, Ağustos Böceği, Yakılacak Kitap, Bir Kadın Düşmanı, Çölde Bir İstanbul Kızı, Zeyno'nun Oğlu, Hüsran, Odun Kokusu, Tank-Tango, Acımak, Ak Saçlı Genç Kız, Aşk Güneşi, Yaprak Dökümü, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu novels were examined. Additionally, the novels examined, the other works -books, theses and articles- that we used in our study are given in the“references”section.