Mineraller ve endüstriyel atıkların sinterlenmesi ile hafif agrega üretilmesi
Production of lightweight aggregates by sintering minerals and industrial wastes
- Tez No: 720734
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UĞUR TOPRAK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Genleşen Kil, Hafif agrega, İç yapı, Uçucu kül, Zeolit, Expanded clay, Fly ash, Light weight aggregate, Micro structure, Zeolite
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezde genleşen kil ile su karıştırılıp küre şeklinde peletler üretilmiştir. Peletler kurutulduktan sonra, 4 dakika laboratuvar tipi fırında 1100 °C'de hızlı sinterlenerek hafif agrega üretilmiştir. Numune grupları oluşturulurken dört ana değişken belirlenmiştir. Bunlar genleşen kil boyutları (500 µ ve 0-1 mm), genleşen kile göre kütlece % 20 oranında zeolit (Z) veya uçucu kül (UK) ikamesi, % 24, 27 ve 30 oranlarında su/bağlayıcı oranı ve pelet boyutudur (4, 8 ve 12 mm). Hafif agregaların fiziksel, mekanik, mineralojik ve içyapı özeliklerine belirtilen değişkenlerin etkileri araştırılmıştır. Kil tane boyutu küçüldükçe agreganın su ihtiyacı ve genleşme artmakta, dayanım düşmektedir. UK ikamesi ile camsı faz miktarı, birim hacim ağırlığı ve basınç dayanımı artmıştır. Z ikamesinde ise boşluk miktarı azalmış, dayanım artmıştır. UK ve Z kullanımı genleşme miktarını azaltmaktadır. Su miktarı arttıkça genelde genleşme miktarı da artmıştır. Pelet boyutu küçüldükçe agrega kabuğu kalınlaşmakta ve agrega basınç dayanımı artmaktadır. Kil miktarı arttıkça camsı faz oluşumu ve agrega genleşmesi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, pellets in the form of sphere were produced by mixing the expanded clay with water. Light weight aggregates were produced by rapid sintering the dried pellets in a laboratory oven at 1100 °C for 4 minutes. While forming the sample groups, four main variables were determined. These were the different sizes of the expanded clay (500 µ and 0-1 mm), 20% by mass zeolite (Z) or fly ash (FA) replacement, 24, 27 and 30% water/binder ratio and pellet size (4, 8 and 12 mm). Effect of the mentioned variables on the physical, mechanical, mineralogical and microstructural properties of the light weight aggregates were investigated. When the grain size of the aggregate was reduced; water requirement and the expansion rate increased and the compressive strength decreased. With the UK substitution, the amount of glassy phase, the strength and the unit weight increased. For Z substitution, the amount of voids decreased and the compressive strength increased. The use of UK and Z reduced the amount of expansion. As the amount of water increased, the amount of expansion generally increased. When the pellet size decreases the thickness of the aggregate shell and the compressive strength of the aggregate increased. The increase in clay content increased the glassy phase content and the expansion amount of the aggregate.