Klinik nütrisyon polikliniğine başvuran hastalarda sarkopenik obezite prevalansının saptanması
The prevalance of sarcopenic obesity in old-aged patients admitted to the clinical nutrition outpatient clinic
- Tez No: 720738
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sarkopeni, obezite, ileri yaş, malnütrisyon, Sarcopenia, obesity, old aged, malnutrition
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş: Sarkopenik obezite vücutta düşük kas kütlesi ve fonksiyonu (sarkopeni) ile birlikte fazla yağ kütlesinin bulunma durumunun (obezite) kombinasyonu olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızın amacı Klinik Nütrisyon Polikliniğine başvuran yaşlı hastalarda sarkopenik obezite prevalansını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: 2013-2021 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Nütrisyon Polikliniğine (KNP) başvuran yaşlı hastaların demografik özellikleri, kronik hastalıkları ve laboratuvar verileri hastane kayıtları üzerinden incelenmiştir. Vücut kompozisyonu biyoelektrik impedans analizi ile ve kas kuvveti el dinamometresi ile ölçülmüştür. Sarkopeni tanısı için Avrupa Yaşlılarda Sarkopeni Çalışma Grubu (EWGSOP) kriterleri ve obezite tanısı için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriteri (BKİ ≥ 30) kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 65 yaş ve üzeri toplam 205 kişi dahil edilmiştir (%55,6 erkek, %44,4 kadın). Ortalama yaş erkeklerde 72,7±6,0 ve kadınlarda 73,0±6,2'dir. Ortalama beden kitle indeksi (BKİ) tüm grupta 24,2±5,6 kg/m2'dir ve katılımcıların %16,6'sı obezdir. Olası sarkopeni prevalansı %61,5 (erkeklerde %31, kadınlarda %100), kesin sarkopeni prevalansı %21,5 (erkeklerde %6,2, kadınlarda %40,7) ve sarkopenik obezite prevalansı ise %0,5 bulunmuştur. Sonuç: KNP, malnütrisyon tanısı ile tedavi almakta olan hastaların ayaktan takip edilebilmesine olanak sağlamaktadır. KNP'de takip edilen 65 yaş ve üstü hastaların sarkopeni prevalansı oldukça yüksek bulunmuş, ilk kez sarkopenik obezite prevalansı verisi sunulmuştur. Sarkopeni ve sarkopenik obezitenin sebep olabileceği komplikasyonlar düşünüldüğünde başvuran her hastanın bu yönde değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Sarcopenic obesity is the combination of low muscle mass and function (sarcopenia) together with increased fat mass (obesity). The objective of this study was to determine the prevalence of sarcopenic obesity in old aged patients admitted to Clinic Nutrition Outpatient Clinic (CNOC). Material and Methods: The records of old aged patients who were admitted to the Istanbul Faculty of Medicine CNOC between 2013 and 2021 were evaluated in this retrospective study. Demographic data, medical history and laboratory values of the patients were obtained. Body-composition was evaluated using bioelectrical impedance analysis and muscle strength was measured with using a hand dynamometer. The diagnosis of sarcopenia was made on the basis of the diagnostic criteria revised by the European Sarcopenia Working Group (EWGSOP) in 2019 with population-specific cutoffs. For the diagnosis of obesity, the body mass index (BMI) ≥30 kg/m2 (World Health Organization, WHO) was used. Results: 205 old aged patients were included into the study (55,6% men and 44,4% women). The mean ages were 72,7±6,0 for men and 73,0±6,2 for women. The mean BMI was 24,2±5,6 kg/m2 and 16,6% of the patients were obese. The prevalences of probable sarcopenia, confirmed sarcopenia and sarcopenic obesity were 61,5% (men 31%, women 100%), 21,5% (men 6,2%, women 40,7%) and 0,5%, respectively. Conclusion: CNOC is important for the treatment and follow-up of malnutrition for community dwelling people, especially after hospital discharge. Sarcopenia prevalence was high in elderly admitted to the CNOC, and this was the first data about sarcopenic obesity in CNOC in Turkey. Sarcopenia and sarcopenic obesity must be assessed and treated in outpatient settings, in order to prevent related complications.