Uzun süreli açlık modeli uygulanmış nöron hücrelerinde, diyabetes mellitus (DM) tedavisinde kullanılan peroksizom proliferatör aktive edilmiş reseptör gamma (PPARᵧ) agonistinin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of peroxisome proliferator-activated receptor gamma (PPARᵧ) agonist used in the treatment of diabetes mellitus (DM) on prolonged fasting model applied neuron cultures
  1. Tez No: 720906
  2. Yazar: ARZU PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEHİME AKSUNGAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Açlık, Keton cisimleri, Nöron kültürleri, Pioglitazone, PPARγ, Fasting, Ketone bodies, Neuron cultures, Pioglitazone, PPARγ
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Diyabetes Mellitus (DM) tedavisinde kullanılan Peroksizom Proliferatör Aktive Edilmiş Reseptör Gamma (PPARγ) agonistleri, açlık ve düşük glukoz durumlarında ketogenez dahil metabolizmanın düzenlenmesinde önemli rollere sahiptirler. Son zamanlarda PPARγ'nın nöron hücreleri üzerinde antioksidan, anti-enflamatuvar etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Bu bilgiler ışığında; glukozu azaltılmış ve keton eklenmiş açlık modelinde, SH-SY5Y nöron hücrelerinde pioglitazonun (PPARγ agonisti) nöron hücre proliferasyonu, canlılığı, enerji metabolizması ve mitokondriyal fonksiyonlar üzerine etkilerinin araştırılması amaçlamıştır. Pioglitazon uygulanmasından önce ve sonra; enerji metabolitleri (glukoz, laktat, keton (βOHB)), laktat dehidrogenaz aktivitesi, mitokondriyal sitrat sentaz aktivitesi, hücre proliferasyon süreleri ve canlılık oranları araştırılmıştır. Glukozu azaltılmış, keton ilave edilmiş nöron kültürlerine pioglitazon eklendiğinde; metabolik parametrelerde, mitokondriyal fonksiyonlarda, hücre populasyonu iki katına çıkma sürelerinde ve canlılık oranlarında kontrol gruplarına göre artışlar gözlenmiştir. PPARγ agonisti uygulanan nöronlarda mitokondriyal sitrat sentaz aktivitesi, laktat ve LDH seviyelerindeki değişiklikler daha önce literatürde gösterilmemiştir. Sonuçlar, pioglitazonun özellikle keton cisimlerinin varlığında nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde etkili bir alternatif olduğunu düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Peroxisome Proliferator Activated Receptor Gamma (PPARγ), agonists used for the treatment of Diabetes Mellitus (DM), has important roles on the regulation of metabolism including ketogenesis in fasting and low glucose states. Recently PPARγ is thought to have anti-oxidant, anti-inflammatory effects on neuronal cells. In the light of these information; it was aimed to investigate the effects of pioglitazone (PPARγ agonist) on neuron cell proliferation, viability, energy metabolism and mitochondrial functions on SH-SY5Y neuron cells in a glucose-reduced and ketone-supplemented fasting model. Before and after pioglitazone treatment; energy metabolites (glucose, lactate, ketone (βOHB)), lactate dehydrogenase activity, mitochondrial citrate synthase activity, cell proliferation times and viability rates were investigated. PPARγ agonist addition to glucose deprived, ketone added neurons caused positive improvements in energy metabolites, mitochondrial function, doubling time and survival rates according to the control groups. Changes in mitochondrial citrate synthase activity, lactate and LDH levels of neuronal cells treated with PPARγ agonist have not been previously shown. Results suggest that, pioglitazone can be an effective alternative for the treatment of neurodegenerative diseases especially with the presence of ketone bodies.