Vanity, materialism and consumers attitudes towards luxury products: The case of Chinese consumers
Gösterişçilik, materyalizm ve tüketicilerin lüks tüketime yönelik tutumları: Çinli tüketiciler üzerine bir araştırma
- Tez No: 720918
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AYŞE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lüks, Gösterişçilik, Materyalizm, Lüks tüketime yönelik tutum, Çinli tüketici, Luxury, Vanity, Materialism, Attitude toward luxury, Chinese consumers
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma genel olarak Çinli tüketicilerin lüks ürünlere yönelik tutumlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Lüks tüketim ile ilgili iki tüketici özelliği olan materyalizm ve gösterişçilik de tezin bir kısmı olarak incelenmiştir. Tüketicilerin yaş, cinsiyet, gelir ve meslek özelliklerinin lüks ürünlere yönelik tutumlar, gösterişçilik ve materyalizm açısından fark yaratıp yaratmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için Çin Anakarasında yer alan şehir ve bölgelerde yaşayan 238 katılımcıdan veri toplanmıştır. Bu örneklemdeki katılımcıların lüks tüketime yönelik orta derecede tutumları olduğu, gösterişçilik açısından daha yüksek ortalamalara sahip oldukları, materyalizm düzeylerinin de orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Bu faktörler açısından farklı demografik özelliklere sahip katılımcılar arasında fark olsa da bu farklar çok belirgin değildir. Çin'in Konfüçyüsçü ve kolektivist gelenekleri ile politik faktörler de bu bulgularda etkili olabilir. Bu çalışma küresel lüks pazarlamacılarının pazarlama stratejilerini Çin pazarına uyarlayabilmeleri için bazı öngörüler sunmaktadır. Prestij değerini ve lüksün dışsal faydalarını vurgulayarak sosyal onay ve statü arayan Çinli müşterileri çekebilirler. Bu çalışmanın bazı sınırlılıkları bulunmaktadır. Örneklemin önemli bir kısmını Y ve Z kuşakları oluşturmaktadır ve bu kuşakların 2025 itibariyle lüks tüketimin ana tüketicileri olacakları tahmin edilmektedir. Diğer taraftan örneklemin genç ve daha zengin bölgelerdeki tüketicilerden oluşması ve örneklem sayısı sonuçların genelleştirilmesini önlemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate mainland Chinese consumers' attitudes toward luxury products in general. Materialism and vanity which are two important consumer traits relevant to luxury consumption are also explored as part of the thesis. How the demographic characteristics of consumers as age, gender, income, and occupation make difference in attitudes towards luxury, materialism, and vanity are analyzed. A field survey was conducted and data was gathered from a sample of 238 respondents from mainland China's affluent provinces and cities for the study. Respondents in this sample are found to have moderate levels of attitudes toward luxury, stronger vanity traits, and middle-level materialism. Although there are differences in these factors in terms of demographic characteristics the differences are not very significant. Chinese Confucian collectivism traditions and political factors may be effective on those findings. This study provides insights for global luxury marketers to tailor marketing strategies for China market. By emphasizing prestigious value and external benefits of luxury to appeal to Chinese luxury consumers, who seek good out-looking, social approval, and status. There are clear limitations of this study. On the one hand, the main respondents of the sample are Y and Z generations who are predicted to be the main luxury consumers by 2025. On the other hand, younger Chinese consumers from affluent regions and a small sample size limit the generalizability of the findings.