E-spora katılım gösteren bireylerin, e-spora katılım motivasyonu düzeylerinin öznel mutluluk, bilinçli farkındalık, psikolojik ihtiyaç düzeyleriyle karşılaştırılması
The comparison of the participation of e-sports motivation levels of the individuals participating in e-sports their subjective happiness, conscious awareness, psychological need levels
- Tez No: 721093
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KOLAYİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: E-spor, Elektronik Spor, Motivasyon, Öznel Mutluluk, Bilinçli Farkındalık, Psikolojik İhtiyaç, E-Sports, Electronic Sports, Motivation, Subjective Happiness, Conscious Awareness, Psychological Need
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
E-spor, günümüzde teknoloji ve internet alt yapısının gelişmesiyle popüler hale gelmiştir. E-sporda kullanıcı sayısının artması ve kullanıcılarının genellikle genç yaştaki bireylerden oluşması e-spor konusunda çalışma yapılmasına sebep olmuştur. Bu araştırmanın amacı, e-spora katılım gösteren bireylerin e-spora katılım motivasyonu düzeylerini öznel mutluluk, bilinçli farkındalık ve psikolojik ihtiyaç düzeyleriyle karşılaştırmaktır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli uygulanmıştır. Araştırma doğrultusunda 182 erkek (%59,3) ve 125 kadın (%40,7) olmak üzere 307 kişi katılmıştır. Araştırmaya katılan erkek katılımcıların yaş ortalaması 24,40 iken kadın katılımcıların yaş ortalaması 25,43'dür. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacının Kişisel Veri Formu, E-spora Katılım Motivasyonu Ölçeği, Öznel Mutluluk Ölçeği, Bilinçli Farkındalık Ölçeği ve Temel Psikolojik İhtiyaç Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS versiyon 26.0 paket programıyla yapılmıştır. Kullanılan ölçeklerin birbiriyle ilişkisini analiz etmek için Pearson korelasyon analizi, ikili grupların karşılaştırılmasında Bağımsız grup T testi, çoklu grupların karşılaştırılması için ise tek yönlü Anova testi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarında ise katılımcıların e-spora katılım motivasyonu puanları ile temel psikolojik ihtiyaç ve öznel mutluluk düzeyleri arasında olumlu yönde bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre ise e-spora katılım motivasyonu alt boyutlarından taksonomik alan ve yetkinlik alt boyutlarında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Öznel mutluluk, bilinçli farkındalık ve temel psikolojik ihtiyaç ölçeğinden alınan puanların cinsiyet değişkenine göre anlamlı fark bulunmamıştır. Haftalık katılım sayısı değişkeni ile e-spora katılım motivasyonu ölçeği alt boyutlarından rekabet ve başarı ile boş zaman alt boyutların anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
E-sports have become popular today thanks to the advancement of technology and internet infrastructure. The increase in the number of e-sports users and its users' comprising mainly of young individuals have led to the studies on e-sports. The aim of this research is to make a comparison between the participation motivation levels of the individuals participating in e-sports and their subjective happiness, conscious awareness, psychological need levels. Correlational survey model was applied in the research. 307 people, 182 of whom (59,3%) were male and 125 of whom (40,7%) were female, participated in the research. While the age average of the male participants is 24,40, it is 25,43 for female ones. In terms of data collection tool of the research, the Individual Data Form of the researcher, The Motivation Scale of E-Sports Participation, The Subjective Happiness Scale, The Conscious Awareness Scale and The Basic Psychological Need Scale were used. The analysis of the data was made with SPSS 26.0 packaged software. In order to analyse the relation of the scales with one another, Pearson correlation analysis, regarding the comparison of binary groups, Independent samples T Test and regarding the comparison of multiple groups one-way Anova test were applied. According to the analysis results, a positive correlation was observed between the participation motivation scores of the participants and their basic psychological need and subjective happiness levels. Considering the gender variation, a significant difference was identified in the taxonomic field sub-dimension of e-sports participation motivation and competency sub-field. As for the gender variation, no significant difference was found in the scores obtained from the subjective happiness, conscious awareness and basic psychological need scales. Again, no significant difference was found between weekly participation score variation, and, competence and success as well as free time sub-fields of e-sports participation motivation.