Dijital iletişim çağında sosyalleşme ve yalnızlaşma: Günlük rutin, boş zaman, sosyal medya
Socialization and solitude in the age of digital communication: Daily routine, leisure,social media
- Tez No: 721192
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SENA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital İletişim Çağı, Sosyalleşme, Sosyal Medya, Benlik, Hareketsiz Toplumsallaşma, Yalnızlık, Digital Communication Age, Socialization, Social Media, Self, Sedentary Socialization, Loneliness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: İletişim Bilimi ve İnternet Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, günümüzde hızla yayılan ağ iletişiminin neden olduğu en önemli sorunlardan biri haline gelen bireyin yalnızlaşma süreci, sosyal medya, günlük rutin ve boş zaman kavramları bağlamında ele alınmıştır. Bunun yanı sıra, birey ve toplumu değişim ve dönüşüme uğratarak geleneksel iletişim biçimlerinin yerini alan sosyal ağların bireyin sosyalleşmesindeki etkisinin belirlenmesi ortaya konmaya çalışılmıştır. Sosyal medya kullanımı sonucu ortaya çıkan sosyalleşme ve yalnızlaşmanın birey ve toplum üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmada, 17-23 yaş arasında üniversitede eğitimine devam eden öğrencilerin sosyal medya hakkındaki görüşleri, sosyal medyanın günlük yaşamlarına etkileri ile ilgili değerlendirmeleri, sosyal medyanın insan ilişkilerindeki yeri ile ilgili fikirleri, sosyal medyayı kullanım amacı ile ilgili yaklaşımları hakkında bilgi sahibi olunması ve buna yönelik önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, öğrencilerin sosyal medyanın amacı, anlamı, günlük hayata ve insan ilişkilerine etkisi ve olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik oluşturulmuş amaçlara ulaşılmasında olgubilim desenine başvurulmuştur. Bu amaca yönelik olarak araştırmanın çalışma grubunda 17-23 yaş arasında, üniversite eğitim-öğretim hayatına devam eden 15 öğrenci yer almaktadır. Araştırmada üniversite öğrencilerinin sosyal medya ile ilgili duygu, düşünce, inanç ve önerileri hakkında bilgi sahibi olunması için açık uçlu soruların yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; çalışma grubunda yer alan öğrencilerin sosyal medyaya yönelik tutumlarının olumlu olduğu, sosyal medyanın olumsuz taraflarının bertaraf edilmesi için çalışmalar yapılabileceği ve sosyal medyanın daha gerçekçi bir yere dönüştürülmesine yönelik yaklaşımların sergilenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the isolation process of the individual, which has become one of the most important problems caused by the rapidly spreading network communication, is discussed in the context of social media, daily routine and leisure time concepts. In addition, it has been tried to determine the effect of social networks, which replace traditional forms of communication by changing and transforming the individual and society, on the socialization of the individual. The effects of socialization and isolation, which emerged as a result of the use of social media, on the individual and society were examined. In the study, students between the ages of 17-23 who continue their education at the university have been informed about their views on social media, their evaluations of the effects of social media on their daily lives, their ideas about the place of social media in human relations, their approaches to the purpose of using social media, and suggestions for this. intended to be developed. In this context, the phenomenology pattern was used in order to reach the aims and meanings of social media, its effect on daily life and human relations, and the elimination of negative effects of social media. For this purpose, there are 15 students between the ages of 17-23, who continue their education life at the university, in the study group of the research. In the research, a semi-structured interview form with open-ended questions was used to have information about the feelings, thoughts, beliefs and suggestions of university students about social media. In-depth interview technique was used as the data collection method in the research. According to the research findings; It has been concluded that the attitudes of the students in the study group towards social media are positive, studies can be done to eliminate the negative sides of social media, and approaches to transforming social media into a more realistic place should be exhibited.