Su kültüründe maydanoz yetiştiriciliğinde biyo-stimulantların kullanımı
The use of biyo-stimulants in hydroponic growing parsley
- Tez No: 721357
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hidroponik yetiştiricilik, sera, biyo-aktivatör, Petroselinum hortense, Water culture, bio-stimulant. Petroselinum hortense, chitosan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışmasında serada su kültürü tekniği ile maydanoz yetiştiriciliğinde verim ve ürün kalitesinde artış sağlamak amacıyla biyo-stimulantlar kullanılmıştır. Bu amaçla birbirini takip eden iki yetiştiricilik denemesi kurulmuştur. İlkinde biyo-stimulantların doz tespiti yapılmış, ikinci denemede ise en uygun bulunan dozlar ile ikili ve üçlü biyo-stimulant kombinasyonları uygulanmıştır. İlk denemede; kontrol, fulvik asit 80 ppm, fulvik asit 120 ppm, aminoasit 40 ppm, aminoasit 80 ppm, kitosan 0.3 ml/L, kitosan 0.6 ml/L dozları denenmiştir. Kontrole göre verim artışı fulvik asit 80 ppm uygulamasında %24 ve kitosan 0.3 ml/L uygulamasında ise %30 bulunmuştur. İkinci denemede, toplam verim artışı kontrole göre; fulvik 80 ppm+kitosan 0.3 ml/L uygulamasında %74, aminoasit 40 ppm+kitosan 0.3 ml/L uygulamasında %58 ve üçlü kombinasyon aminosit 40 ppm+kitosan 0.3 ml/L+fulvik asit 80 ppm uygulamasında ise %41 oranlarında gerçekleşmiştir. Maydanoz bitkisi için en önemli besin öğelerinin başında C vitamini gelmektedir. İlk denemede C vitamini miktarları, 75.35mg/100g ile fulvik asit 120 ppm uygulamasında en yüksek bulunmuştur. İkinci denemede ise C vitamini arttıran en iyi biyo-stimulant kombinasyonu fulvik asit 80ppm+kitosan 0.3 ml/L ve miktar ise 64.52 mg/100g olarak kaydedilmiştir. Birinci denemede maydanoz yapraklarındaki toplam fenol içeriği 237.9 ile 391.1 mg GA/100 g TA arasında değişmiştir. İkinci denemede ise 414.5 ile 560.3 arasında değişmiştir. Toplam flavanoid, ilk denemede 420-530.5 539.9 mg RU/100g TA arasında ve ikinci denemede ise 513.9 ile 539.9 mg RU/100g TA arasında değişmiştir. Maydanoz bitkisinin nitrat içeriği birinci denemede 423 ile 1153 mg/kg arasında değişmiştir. En düşük nitrat fulvik asit uygulamalarında bulunmuştur. İkinci denemede 460 ile 937mg /kg arasında nitrat tespit edilmiştir. En düşük fulvik asit 80ppm+kitosan 0.3 ml/L uygulamasından alınmıştır. Sonuç olarak su kültürü maydanoz yetiştiriciliğinde biyo-stimulant uygulamaları oldukça başarılı bulunmuştur. Tek uygulamalarda kitosan 0.3 ml/L ve fulvik asit 80 ppm, kombinasyon halinde fulvik asit 80ppm+kitosan 0.3 ml/L ve aminoasit 40 ppm+kitosan 0.3 ml/L önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bio-stimulants have been used in greenhouse hydroponic grown parsley for , yield increase and high product quality. For this purpose, two successive experiments were established. In the first one, the dose determination of the bio-stimulants was made, and in the second trial double and triple bio-stimulant combinations were made by the most appropriate doses. On the first experiment; control, fulvic acid 80 ppm, fulvic acid 120 ppm, amino acid 40 ppm, amino acid 80 ppm, chitosan 0.3 ml/L, chitosan 0.6 ml/Ldoses were tested. Compared to the control, the yield increase was found to be 24% in fulvic acid 80 ppm and 30% in chitosan 0.3 ml/Lapplications. In the second experiment, the total yield increase compared to the control were 74% in the fulvic 80 ppm + chitosan 0.3 ml/L , 58% in the amino acid 40 ppm + chitosan 0.3 ml/L and 41% in the triple combination of the amino acid 40 ppm + chitosan 0.3 ml/L+ fulvic acid 80 ppm. Vitamin C is one of the most important nutrients for the parsley plant. In the first trial, the amount of vitamin C was found to be highest as 75.35mg/100g in 120ppm application of fulvic acid. In the second trial, the best bio-stimulant combination that increased vitamin C as 64.52mg/100g was the fulvic acid 80ppm + chitosan 0.3 ml/L. In the first experiment, the total phenol content in parsley leaves ranged from 237.9 to 391.1 mg GA/100 g TA. In the second trial, it ranged from 414.5 to 560.3. Total flavonoids ranged from 420-530.5 539.9 mg RU/100g TA in the first trial and between 513.9 and 539.9 mg RU/100g TA in the second trial.Nitrate content of the parsley plant varied between 423 and 1153 mg/kg in the first trial. The lowest nitrate was found in the fulvic acid applications. In the second trial, nitrate was detected between 460 and 937mg/kg. The lowest nitrate was obtained from the fulvic acid 80ppm+ chitosan 0.3 ml/L application. As a result, bio-stimulant applications in hydroponic parsley cultivation were found to be quite successful. Chitosan 0.3 ml/L and fulvic acid 80 ppm in single applications, fulvic acid 80ppm+chitosan 0.3 ml/L and amino acid 40 ppm+chitosan 0.3 ml/L in combination are recommended.