Medya okuryazarlık dersi alan öğrencilerin şiddeti algılama biçimleri
Ways of perceiving violence among media literacy course students
- Tez No: 721403
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: şiddetin alımlanması, medya okuryazarlığı, toplumsal cinsiyet, öğrenci başarısı, reception of violence, media literacy, gender, student achievement
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez çalışmasında, medya okuryazarlık dersini alan ve almayan öğrencilerin medyatik şiddeti algılama biçimleri araştırılmıştır. Buradan hareketle medya okuryazarlık dersinin toplumsal şiddetin anlaşılması ve çözümü noktasındaki katkısı açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma Adıyaman ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarında okuyan öğrencilerle sınırlıdır. Bilgi toplama noktasında, öncelikle öğrencilerin medya okuryazarlık düzeyleri anket yöntemiyle ölçülmüş ve ardından dersi alan ve almayan öğrencilerin medyadaki şiddeti algılamaları görüşme yöntemiyle test edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen sonuçlara göre medya okuryazarlık dersini alan öğrencilerin bu dersi almayan öğrencilere göre, medya okuryazarlık beceri düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya konmuştur. Dersi alan çocukların şiddet konusunda daha duyarlı oldukları, onun yaygınlaştırılması, çeşitlenmesi ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin varlığını fark etme noktasında daha duyarlı olduğu görülmektedir. Ayrıca ders başarısının yüksek olması, medya okuryazarlık dersinin temel becerileri olan; erişme, analiz, değerlendirme ve iletme beceri düzeylerinin de yüksek olması gibi pozitif bir ilişkiyi de ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate ways of perceiving mediatic violence among the students who enrolled in the media literacy course as well as those who did not. Based on this objective, it intends to demonstrate the role played by the media literacy course in terms of contributing to the understanding and solution of social violence. Sample of the study consists of children studying in public secondary schools affiliated to the Ministry of National Education in Adıyaman. To collect data, the media literacy levels of the students were measured by the questionnaire method and then their perceptions of violence in the media were tested by the interview method. Results of the study indicate that the media literacy skill levels of the students who enrolled in the media literacy course were higher compared to the students who did not take it. Children who took the course turned out to be more sensitive about violence, its dissemination and diversification. They also had a higher level of awareness toward gender-based violence. Moreover, the high success levels of the participants of the course indicate to a positive relationship in terms of the basic skills of the media literacy course such as access, analysis, evaluation and communication skills.