Merging of culture: An inquiry of culture sustainability through interior architecture (a case study of National Museum of Qatar)
- Tez No: 721464
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZEN GÜNER AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilirliğin dört ayağı, Kültürel sürdürülebilirlik, Kültürel kimlik, Katar Ulusal Müzesi, Sustainability, Four pillars of sustainability, Cultural sustainability, Cultural identity, National Museum of Qatar
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
20. yüzyılın başlarından itibaren, Sürdürülebilirlik terimi ile sonuçlanan yenilenebilir kaynakların yönetimi teorisi, biyolojik sistemlerin sürdürülmesi odağıyla gün ışığına çıkmıştır. Sürdürülebilir teori, sosyal, ekonomik ve çevre olmak üzere üç ayağı olan disiplinlere uygulanırken, bu çalışma kültürün sürdürülebilirlik denkleminin dışında bırakılmasından sonra nelerin geldiğini tanımlar ve kültürün sürdürülebilirliğinin iyi bir şekil oluşturmak için önemli olduğuna inanmaktadır. Sürdürülebilirliğin ve klasik sütunlarını dördüncü bir çizgi olarak içkin arasındaki ilişkiyi açıklayarak sürdürülebilirlik. Bu öğrenme nesnesi aynı zamanda, bağlamları (kültürel kimlik, miras, kültürel görsellik, etniklik, …vs) sürdürme politikasıyla tanışmış olarak ortaya çıktığı araziyi ve kaynaklandığı toprakları kapsamlı kültür sürdürülebilirliği eyleminin ana hatlarını vermektedir. Ayrıca, bu analiz kültür, sürdürülebilirlik ve topluluk ile olan ilişkiyi göstermeyi amaçlamaktadır ve bu tezin farklı edebiyatçıları üç mercek üzerinden inceleyeceği düşünülür: kültürel sürdürülebilirliğin temellerini ortaya çıkarmak için teorik, kavramsal ve politikalar. Bu çalışma aynı zamanda kültürel sürdürülebilirliğe yardımcı olabileceğini beklenir, müze işbirliğini araştırıyor üstelik akılda müzeler için uygun kültür politikası tasarlayarak sürdürülebilirlik için teorik bir model sunuyor. Vaka çalışması olarak Katar Ulusal Müzesi'nin seçilmesiyle, son bölüm müze ortamının bir sınırı içinde kültürel sürdürülebilirliği belirleyip gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Since the early 20th century, the theory of the management of renewable resources resulting in the term 'Sustainability' to come to light with the focus of sustaining the biological systems. While the sustainable theory has been applied through to the disciplines of its three pillars social, economic, and environment, this study defines the subsequent of leaving culture out of the equation of sustainability and carry its belief that culture sustainability is important to construct a good form of sustainability through explaining its immanent relationship as the fourth pillar alongside the classic pillars of sustainability. This learning object also outlines the comprehensive action of culture sustainability mapping the terrain of it emerging acquainted with its policy of sustaining contexts (cultural identity, heritage, culture visuality, ethnicity, …etc). Further, this analysis aims to indicate the relationship with culture, sustainability, and community, that in mind this thesis will inspect different litterateur through three lenses: theoretical, conceptual, and policies to reveal the underpinnings of cultural sustainability. This study also explores the museum cooperation in aiding culture sustainability and offers a theoretical model for sustainability with designing appropriate culture policy for museums in mind. With the selection of the National Museum of Qatar as the case study, the final chapter shall identify, display, and demonstrate cultural sustainability within a border of the museum environment.