Development of a software for appropriate costing, technical calculation and visual simulation of weft knit fabric
Atkılı örme kumaşların maliyeti, teknik hesaplamaları ve görsel simülasyonu için bir yazılım geliştirilmesi
- Tez No: 721465
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örgü, örgü geometrisi, faaliyete dayalı maliyetlendirme, örgü kumaş, görsel simülasyon, Knitting, knitting geometry, activity-based costing, knit fabric, visual simulation
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Hazır giyim imalatında önemli hammadde kaynakları arasında yer alan örmecilik, yerel ve dünya pazarında dokumadan sonra ikinci büyük endüstridir. Bu tez çalışmasında örme endüstrinin gelişimine katkı sağlamak için üç modül içeren bir yazılım geliştirilmiştir. İlk modül, halihazırda kullanılan ve doğru maliyet bilgisi sağlayamayan geleneksel maliyetlendirme yaklaşımının yerini alması beklenen Faaliyete Dayalı Maliyetlendirme sistemidir. İkinci modül, istenen özelliklere sahip kumaş üretiminde kullanılan bir dizi standart denklem ile çeşitli kumaş parametrelerini hesaplamaktadır. Üçüncü modül, tamamen işlevsel bir yapı geliştirme ortamı sağlamaktadır. Geliştirilmiş olan yazılım verilen kumaş yapısını otomatik olarak doğrulamakta, tekrarlayan desenleri tespit etmekte ve o kumaş için en uygun kam kurulumunu ve iğne düzenini hesaplamaktadır. Geliştirilmiş olan yazılım sayesinde ayrıca, kumaş tasarımcısının gerçek kumaşı atanan renklerle örgü raporuna uygun olarak makinede üretilmeden önce görmesine ve değerlendirmesine olanak tanıyan, kumaşın görsel bir simülasyonu görüntülenmektedir.
Özet (Çeviri)
Knitting, as a backward linkage for readymade garments, is the second largest industry in the domestic and worldwide market, behind wovens. A software with three modules has been developed to aid in the further strengthening of this industry. The first module is the Activity Based Costing system, which is expected to replace the currently used traditional costing approach incapable of providing accurate cost information. The second module calculates various fabric parameters using a set of standard equations that assist technicians in producing a fabric with expected specifications. The third module provides a fully functional fabric development environment. The developed software automatically validates the given fabric structure, detects recurrent patterns, and calculates optimal cam setup and needle arrangement for that fabric. Finally, it displays a visual simulation of the fabric based on the notation diagram with assigned colors, allowing the fabric designer to view and assess the actual fabric before it is produced on the machine.