Türkiye'de değişen terör algısı: PKK terör örgütü, 1984-2009, 2009-2015 ve 2015-2022 yıllarının karşılaştırmalı incelemesi
Changing perception of terrorism in Turkey: PKK terrorist organization, a comparative analysis of 1984-2009, 2009-2015 and 2015-2022
  1. Tez No: 721502
  2. Yazar: HÜSEYİN YÜKSEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VALERIY MORKVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Örgüt, Strateji, Türkiye, PKK, Terror, Organization, Strategy, Turkey, PKK
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu ilk yıllarda, Kürt asıllı aşiretlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkardıkları isyanlar bastırılarak cumhuriyet rejiminden taviz verilmemiştir. Söz konusu bu isyanların bastırılmasından sonra kalkınmaya önem verilmiş ve bu doğrultu da politikalar uygulanmaya başlanmıştır. 1980'li yıllara gelindiğinde, Türkiye Cumhuriyeti'n de yeni bir terör örgütü ortaya çıkmış bu durum başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere tüm Türkiye'yi etkilemiştir. PKK terör örgütünün 1984 yılında yapmış olduğu eylemle birlikte Türkiye'nin ekonomiden siyasete, dış politikadan toplumsal olaylara kadar pek çok alandaki politikasında kırılma noktası meydana gelmiş ve 40 yılı aşkın süredir devam etmekte olan PKK sorunu başlamıştır. Bu anlamda örgütün terörist varlığını bitirmek ve uluslararası bağlantılarını azaltmak yönünde politika belirleyen Türkiye Cumhuriyeti için PKK ve diğer terör örgütlerinin varlığı en büyük tehdit halini almıştır. Bu çalışmada ele alındığı üzere Türkiye Cumhuriyeti, teröre karşı uzun yıllar boyunca askeri unsurlarla mücadele etmeye başlamıştır. Uzun yıllar devam eden askeri mücadelenin (sert güç) neticesinde belirli sonuçlar alınmış olsa da terör politikası tam anlamıyla istenilen seviyede gerçekleşmemiştir. Bu bağlamda 2000'li yıllara gelindiğinde yeni bir politik yaklaşım belirlenmiştir. Bu zamana kadar yapılmış askeri mücadelenin aksine 2009'da başlayan ve 2015'e kadar devam eden dönemde (yumuşak güç) terör örgütüyle diyalog kurulmuş, demokratik açılım, Oslo görüşmeleri, çözüm süreci gibi yumuşak güç unsurları kullanılarak terör meselesinin bitirilmesi amaçlanmıştır. 2015 yılında PKK terör örgütünün yeni başlattığı strateji ile birlikte şehirlerde terör eylemlerine yönelmesi, ülkede iç karışıklık ve huzursuzluk ortamı yaratma düşüncesi sonucu Türkiye'yi yeniden askeri unsurlarla (sert güç) mücadele etmeye itmiştir. 2015'te başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte devlet, topyekûn olarak örgütle mücadeleye başlamış ve askeri mücadele de kararlılığını göstermiştir. Mevcut tez çalışmasında; Osmanlı Devleti'nin son zamanlarlarındaki ve Erken Cumhuriyet dönemindeki Kürt asıllı aşiretlerin isyanlarından, 1984 yılına kadar Türkiye'de yaşanan Kürt hareketlerinden, PKK terör örgütünden, yeni bir terör örgütüyle karşılaşan Türkiye'nin bu duruma verdiği tepkiden, bahse konu örgütün artarak devam eden silahlı eylemlerinden, 2009 yılı itibariyle örgütle askeri mücadelenin bırakılarak yumuşak güç unsurları ile terörün bitirilme düşüncesinden ve 2015 yılında yumuşak güç unsurlarının bırakılarak yeniden sert güç unsurlarına geçilen dönemden bahsedilmiştir. 1984-2022 yılları arasındaki 38 yıllık süreç karşılaştırmalı olarak anlatılmıştır. Mevcut tez çalışmasının karar alıcılara bir referans olarak sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first years of the establishment of the Republic of Turkey, the rebellions of the Kurdish-origin tribes in the Eastern and Southeastern Anatolia regions were suppressed and no concessions were made from the republican regime. After the suppression of these rebellions, importance was given to development and policies were started to be implemented in this direction. By the 1980s, a new terrorist organization emerged in the Republic of Turkey, and this situation affected all of Turkey, especially the Eastern and Southeastern Anatolia regions. With the action of the PKK terrorist organization in 1984, a breaking point occurred in Turkey's policy in many areas from economy to politics, from foreign policy to social events, and the PKK problem, which had been going on for more than 40 years, began. In this sense, the existence of the PKK and other terrorist organizations has become the greatest threat to the Republic of Turkey, which has set a policy to end the terrorist presence of the organization and reduce its international connections. As discussed in this study, the Republic of Turkey has started to fight against terrorism with military elements for many years. Although certain results have been obtained as a result of the military struggle (hard power) that has continued for many years, the terror policy has not been fully realized at the desired level. In this context, a new political approach was determined in the 2000s. Contrary to the military struggle made up to this time, a dialogue was established with the terrorist organization (soft power) in the period that started in 2009 and continued until 2015, and it was aimed to end the terror issue by using soft power elements such as the democratic initiative, the Oslo talks, and the solution process. In 2015, the PKK terrorist organization's inclination to terrorist acts in cities with its newly launched strategy, and the thought of creating an atmosphere of internal turmoil and unrest in the country, pushed Turkey to struggle with military elements (hard power). In the current thesis; The revolts of tribes of Kurdish origin in the late Ottoman Empire and the early republican period, the Kurdish movements in Turkey until 1984, the PKK terrorist organization, the reaction of Turkey to this situation when it faced a new terrorist organization, the increasing armed actions of the said organization. , the thought of ending the soft power elements and terrorism by leaving the military struggle with the organization as of 2009 and the period when soft power elements were abandoned and switched back to hard power elements were mentioned. The 38-year period between 1984 and 2022 has been explained comparatively. It is aimed to present the present thesis as a reference to decision makers.