Dindarlık ve maneviyat tutumlarında başını örtüp örtmeme tercihi üzerine karşılaştırmalı nitel bir araştırma
A comparatıve qualıtatıve research on the preference of not heatıng at relıgıousity and spırıtuality attıtudes
- Tez No: 721561
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜŞAN GÖCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Dindarlık, Maneviyat, Başörtüsü, Dini Sorgulama, Psychology of Religion, Religiosity, Spirituality, Headscarf, Religious Inquiry
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışma genç yetişkin kadınların başını örtüp örtmeme tercihleri üzerinden dindarlık ve maneviyat tutumlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Durum deseninde hazırlanan araştırmada amaçlı örnekleme çeşitlerinden ölçüt örnekleme, aşır/aykırı durum örnekleme ve kartopu örnekleme yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma grubunu başörtüsünü kullanma (n=10) ve kullanmayı bırakma (n=10) kararı almış kadınlar (n=20) oluşturmaktadır. Katılımcıların eğitim durumları lisans ve üstü düzeyde olup, yaş aralıkları 20-42 aralığındadır. Veriler 2018-2019 yılları Ağustos ve Mart aylarında toplanmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmanın bulgularında, katılımcıların dini yaşantı için maneviyatı gerekli gördüğü, dindarlık ile tartışıldığı zaman konumu üzerinde farklılık gösterdiği görülmüştür. Ayrıca dindarlığın kendi tanımı ile toplumun dindarlık kavramına yüklediği tanım arasındaki çatışmalar bazı katılımcılarda, maneviyat kavramı ile dindarlık kavramı ayırımı oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the attitudes of religiosity and spirituality through the preferences of young adult women whether to cover their heads or not. Qualitative research method was used as a method in the study. In the research prepared in the case design, one of the purposive sampling types criteria sampling, extreme/contrary situation sampling, and snowball sampling methods were used. The study group consisted of women (n=20) who decided to use the headscarf (n=10) and to stop using it (n=10). The educational background of the participants is at undergraduate and higher level, and their age range is between 20-42. The data were collected in August and March of 2018-2019. The obtained data were analyzed by descriptive analysis method. From the findings of the research, it was seen that the participants saw spirituality as necessary for religious life and differed on their position when discussed with religiosity. Besides, in some participants the conflicts between the definition of religiosity and the definition that society attributes to the concept of religiosity have been observed to create a distinction between the concept of spirituality and the concept of religiosity.