Özel eğitim kurumlarında verilen eğitimin niteliğine yönelik yönetici ile öğretmen görüşlerinin ve önerilerinin belirlenmesi
- Tez No: 721571
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAŞAK BAĞLAMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Kurumları, Özel Eğitim, Yöneticiler, Öğretmenler, Special education institutions, special education, school managers, teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın amacı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki özel eğitim kurumlarında verilen eğitimin niteliğine ilişkin okul yöneticileri ve öğretmenlerinin görüş ve önerilerini belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden yarıyapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Okul müdürü ve özel eğitim öğretmenlerinin özel eğitim kurumlarında sağlanan eğitim kalitesi hakkında görüşleri hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın görüşme soruları kapsamlı alanyazın taraması ile oluşturulmuş ve özel eğitim alanından uzman görüşleri alınmıştır. Araştırmada elde edilen verilerden sonra içerik analizi yapılmıştır. Verilerin analizine dayanarak temalar ve alt temalar oluşturulmuştur. Sonuçlar, okul müdürlerinin ve özel eğitim öğretmenlerinin okul yönetimini, personel yeterliliklerini, okulların fiziksel koşullarını, sınıftaki öğrenci sayısını, öğrencilerin bireysel özelliklerini, müfredatı, erken tanı ve yerleştirme, rehberlik hizmetlerinin eğitimin kalitesini belirleyen faktörler olduğunu göstermiştir. Yöneticiler eksik gördükleri hususları dile getirerek birçok öneride bulunmuşlar ve bu önerilerle özel eğitim kurumlarında verilen eğitimin niteliğinin arttırılabileceğini ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin, özel eğitim kurumlarında verilen eğitimin niteliğine ilişkin görüşleri analiz edildiğinde ise geliştirilmesi gereken birçok nokta olduğu belirlenmiştir. Öğretmenler tarafından geliştirilmesi gereken bu noktalara ilişkin birçok öneride bulunulmuş ve bu önerilerle özel eğitim kurumlarında verilen eğitimin v niteliğinin arttırılabileceği ifade edilmiştir. Bulgular alanyazın ışığında tartışılarak gelecekteki eğitim uygulamaları ve politikalarına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to determine the views of school principals and special education teachers on the quality of education provided in special education institutions in Turkish Republic of Northern Cyprus. Semi-structured interview technic as a qualitative research method was used in this research. It was aimed to obtain information about the views of the school principal and the special education teachers about the educational quality provided in the special education institutions. Interview questions of the study were formed with comprehensive literature review and expert views from special education field were received. Descriptive and content analysis were made after the data obtained in the research. Themes and sub-themes were created based on the analysis of the data. Results showed that school principals and special education teachers indicated school management, personnel qualification, physical conditions of schools, number of students in the class, individual characteristics of students, curriculum, early diagnosis and placement and guidance services are the factors which determine the quality of education. School principals provided many suggestions by expressing what they see as incomplete and stated that the quality of the education given in special education institutions can be increased with these suggestions. When teachers' views on the quality of education provided in special education institutions are analyzed, it is determined that there are many points to be developed. Many suggestions have been made about these points to be developed by teachers and vii it has been stated that the quality of the education given in special education institutions can be increased. The results obtained from the research were discussed in light of the literature and recommendations for future educational practices and policies were presented.