Are there bright sides of the dark side? Effects of managers' dark triad personality traits on organizational outcomes and moderating roles of organizational culture
Karanlığın aydınlık tarafları var mıdır? Yöneticilerin karanlık üçlü kişilik özelliklerinin örgütsel sonuçlara etkisi ve kurum kültürünün düzenleyici rolü
- Tez No: 721576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI GÖNCÜ KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Karanlık üçlü kişilik özellikleri, Bilgi saklama davranışı, psikososyal destek, kariyer desteği, kurumsal kültür, The Dark triad personality traits, Knowledge hiding, Psychosocial support, Career support, Organizational culture
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmada, yöneticilerin karanlık üçlü kişilik özelliklerinin (Makyavelizm, narsisizm ve psikopati; Paulhus ve Williams 2002; 557) astlarına sağladıkları psikososyal destek ve kariyer desteği üzerindeki etkileri (Volmer et al. 2016: 414) ve bilgi gizleme (Teo ve Lim 2018: 37) davranışlarına olan etkileri incelenmiştir. Ayrıca önerilen ilişkilerde örgüt kültürünün düzenleyici etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın verileri 53 yönetici ve 223 asttan çevrimiçi anketler kullanılarak toplanmış ve farklı sektörlerde çalışan 223 yönetici-ast çifti elde edilmiştir. Sonuçlar, büyüklenmeci narsisizmin bağımlı değişkenlerin hiçbiriyle ilişkili olmadığını ortaya çıkarmıştır. Kırılgan narsisizmin, hem bilgi saklama davranışları hem de psikososyal destek ile pozitif ilişkili olduğu bulunmuştur. Psikopatinin, hem bilgi saklama davranışlarıyla pozitif, hem de yöneticilerin astlarına sağladıkları psikososyal ve kariyer desteği ile negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. Beklendiği gibi, Makyavelizmin, bağımlı değişkenlerin hiçbiriyle ilişkili olmadığı bulunmuştur. Hipotez edildiği gibi, rol ve destek kültürleri, yöneticilerin karanlık üçlü kişilik özelliklerinin zararlı etkilerini azaltmıştır. Spesifik olarak, rol kültürü, Makyavelizm eğilimi yüksek yöneticilerin bilgi saklama davranışlarının azalmasına yol açmıştır. Ayrıca destek kültürü, kırılgan narsiszm eğilimleri yüksek yöneticilerin astlarına kariyer ve psikososyal destek sağlama niyetlerinde artışa yol açmıştır. Destek kültürü, psikopati ve Makyavelizm eğilimleri yüksek yöneticilerin bilgi saklama davranışlarının da azalmasına yol açmıştır. Öte yandan, güç ve başarı kültürlerinin, yöneticilerin karanlık üçlü kişilik özelliklerinin zararlı etkilerini arttırdığı ortaya konmuştur. Güç kültürü, psikopati eğilimleri yüksek olan yöneticilerin astlarına kariyer ve psikososyal destek sağlama niyetlerinde azalmaya yol açmıştır. Ayrıca güç kültüründe, yüksek karanlık üçlü kişilik özelliklerine sahip yöneticilerin, astlarına psikososyal destek sağlama niyetlerinin düşük olduğu bulunmuştur. Güç kültürü, kırılgan narsisizm ve Makyavelizm eğilimleri yüksek yöneticilerin bilgi saklama davranışlarını da artırmıştır. Son olarak, başarı kültürü, narsist yöneticilerin astlarına kariyer desteği sağlama niyetlerinde azalmaya yol açmıştır. Çalışmanın bulguları, teoriye yaptığı katkılar, gelecek çalışmalar için öneriler ve uygulamaya yönelik çıkarımlar çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of the dark triad personality traits (DT; Machiavellianism, narcissism, and psychopathy; Paulhus & Williams 2002: 557) of managers on psychosocial support and career support they provide to their subordinates (Volmer et al. 2016: 414), and their knowledge hiding behaviors (Teo & Lim 2018: 37), were examined. In addition, moderating effects of organizational culture in the proposed relationships were investigated. Data were collected from 53 managers and 223 subordinates by using online surveys resulting in 223 supervisor-subordinate pairs working in different sectors. The findings revealed that grandiose narcissism was not associated with any of the dependent variables. Vulnerable narcissism was both positively associated with knowledge hiding behaviors and psychosocial support. Psychopathy was positively associated with knowledge hiding behaviors and negatively associated with both psychosocial and career support. As expected, Machiavellianism was not associated with any of the dependent variables. In line with the hypotheses, role and support cultures reduced the detrimental effects of managers' DT traits. More specifically, role culture has led to a decrease in knowledge hiding behaviors of managers with high Machiavellian tendencies. Furthermore, support culture has led to an increase in vulnerable narcissistic managers' intention to provide career and psychosocial support to their subordinates. Support culture also led to a decrease in knowledge hiding behaviors of managers with high psychopathic and Machiavellian tendencies. On the other hand, power and achievement cultures enhanced the negative effects of managers' DT traits. More specifically, power culture has led to a decrease in psychopathic managers' intention to provide career and psychosocial support to their subordinates. Moreover, in power culture managers with high DT personality traits (vulnerable narcissism, psychopathy, and Machiavellianism) were less likely to provide psychosocial support to their subordinates. Power culture also increased the knowledge hiding behaviors of managers with high narcissism and Machiavellianism. Finally, achievement culture has led to a decrease in narcissistic managers' intention to provide career support to their subordinates. Achievement culture also increased the knowledge hiding behaviors of managers with high psychopathy and Machiavellianism tendencies. Findings and their theoretical and practical contribution were discussed along with suggestions for future research.