Üniversite öğrencilerinin sosyal medya tutumlarının akademik güdülenmeye etkisi
The effect of social media attitudes of universitystudents on academic motivation
  1. Tez No: 721620
  2. Yazar: İBRAHİM DAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGA PİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Güdülenme, Sosyal Medya Tutumları, Üniversite Öğrencileri, Academic Motivation, Social Media Attitudes, University Students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin sosyal medya tutumlarını, akademik güdülenme düzeylerini ve sosyal medya tutumlarının akademik güdülenme üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak katılımcılar belirlenmiş anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Araştırma betimsel yöntemli ilişkisel tarama modelli bir çalışma niteliğindedir. Araştırma 2017-2018 eğitim öğretim yılında Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde öğrenim gören 149 kadın, 166 erkek, toplam 315 üniversite öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama araçları olarak“demografik bilgi formu”,“sosyal medya tutum ölçeği-üniversite formu”ve“akademik güdülenme ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde ise SPSS 24.0 programı kullanılmıştır. Araştırmada sosyal medya tutumlarının alt boyutları faktör analiziyle belirlenmiştir. Faktör analizi sonucunda; eğitim, açık iletişim, sosyal etkileşim, ilgi çekme, eğlence ve paylaşım, düşkünlük alt boyutları ortaya çıkmıştır. Sosyal medya tutumları alt boyutları arasında herhangi bir ilişki olup olmadığının belirlenmesi amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Katılımcıların akademik güdülenme düzeyleri belirlenmiştir. Akademik güdülenme değişkeni, bağımlı değişken olarak ele alınmış ve bu değişken sosyal medya tutumları (eğitim, açık iletişim, sosyal etkileşim, ilgi çekme, eğlence ve paylaşım, düşkünlük) korelasyon analizi ile incelenmiştir. Akademik güdülenme ile sosyal medya tutumlarının alt boyutları arasında pozitif yönlü bir korelasyon olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the social media attitudes of university students, academic motivation levels and the impact of social media attitudes on academic motivation. In this study, data were collected by using simple random sampling method. A descriptive research method is used as a descriptive survey model. Research the study was conducted with the participation of 149 women, 166 men and 315 university students who were educated at the Cyprus Social Sciences University in 2017-2018 academic year. Data collection tools were used as“personal information form”,“social media attitude scale-university form”and“academic motivation scale”. Statistical analysis of data was performed using SPSS 24.0. The subdimensions of social media attitudes were determined by Factor Analysis: Education, open communication, social interaction, attraction, entertainment and sharing, indulging. Correlation analysis was performed to determine whether there is any relationship between social media attitudes sub-dimensions. Academic motivation levels of the participants were determined. The academic motivation variable is considered Bağımlı değişken and this variable is analyzed by correlation analysis of social media attitudes (education, open communication, social interaction, attraction, entertainment and sharing, indulging). It was found that there was a positive correlation between academic motivation and the lower dimensions of social media attitudes.