Derleme sözlüğünde hayvan adlarının söz varlığı
Vocabulary of animal names in the compilation dictionary
  1. Tez No: 721668
  2. Yazar: MERVE GÜLEÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan adları, Derleme Sözlüğü, Adlandırma, Morfoloji, Animal names, Structure, Derleme Sözlüğü, Naming, Morphology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
“Derleme Sözlüğü'nde Hayvan Adlarının Söz Varlığı”adlı çalışmamızda Türkiye Türkçesinde ağızlarda yer alan hayvan adlarının nasıl oluşturulduğu ve bu adların şekil ve anlam olarak incelendiği görülmektedir. Derleme sözlüğünde geçen Hayvan adlarının morfolojik olarak incelendiği bu tezde ''Giriş, Hayvanlar ve Zooloji, Türk Dili ve Kültüründe Hayvanlar, Hayvan Adlarının Anlamsal Sınıflandırılması, Yapısına Göre Hayvan Adları, Hayvan Adlarının Sınıflandırılması ve Sonuç bölümleri yer almaktadır.''Yapısına Göre Hayvan Adları'' bölümünde Derleme Sözlüğü'nde bulunan 'basit, türemiş ve birleşik' yapılı hayvan adları morfolojik olarak incelenmiştir. Ek-kök ayrımı tam olarak yapılamayan bazı hayvan adları ' basit adlar' grubuna alınmıştır. Bu bölümde yer alan ikinci alt başlık olan türemiş hayvan adları yapı ve kavram olarak incelenmiştir. Yapı olarak birleşik grupta yer alan hayvan adları ise 'isim tamlaması, sıfat tamlaması, sıfat-fiil grubu, tekrar grubu ve isnat grubu şeklinde olanlar' olarak gösterilmiştir. Son kısımda ise hayvanların zooloji bilmene göre sınıflandırılması yapılmıştır. Bu sınıflandırma alfabetik sıralamaya göre olup hayvanların niteliklerine göre on alt başlıkta toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study titled“Derleme Sözlüğü'nde Hayvan Adlarının Söz Varlığı”, it is seen how the animal names in Turkey Turkish dialects are formed and these names are examined in terms of form ana meaning. In this thesis, in which the names of animals in the Derleme Sözlüğü are examined morphology, there are sections such as“Introduction, Animals and Zoology, Animals in Turkish Language and Culture, Semantic Classification of Animal Names, Animal Names According to Their Structure, Classification of Animal Names and Conclusion”.In the“Animal Names According to Their Structure”section,“simple, derived and compound”animal names in the Derleme Sözlüğü were examined morphology. Some animal names, whose suffix-root distinction cannot be made exactly, are included in the simple nouns' group. Derived animal names, which are the second sub-title in this section, are examined as structure and concept. Animal names in the compound group in terms of structure are shown as 'noun phrase, adjective phrase, adjective-verb group, repetition group and imputation group'.In the last part, animals are classified according to zoology. This classification is in alphabetical order and is grouped under ten sub-titles according to the characteristics of the animals.