Bir aile sağlığı merkezine başvuran gebelerin gebelikte yapılan prenatal tarama testlerine ilişkin görüş ve tutumlarının incelenmesi
Examination of the views & attitudes of pregnant women WHO applied to A primary care clinic regarding prenatal screening tests during pregnancy
- Tez No: 721811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİME DERYA BEYDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Prenatal test, Görüş, Tutum, Pregnancy, Prenatal Test, View, Attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, gebelerin prenatal tarama testlerine ilişkin görüş ve tutumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Niteliksel tipteki bu çalışmanın örneklemini, İstanbul ili Ümraniye ilçesindeki bir aile sağlığı merkezine 01.12.2020-01.02.2021 tarihleri arasında başvuran birinci trimesterdeki10 gebe oluşturmuştur. Veriler, kişisel bilgi formu ve görüşme soruları formu ile elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin yüksek oranda prenatal tarama testleri hakkında bilgi sahibi oldukları ve sağlık profesyonellerinin verdikleri bilgileri yeterli gördükleri saptanmıştır. Testler hakkında bilgilendirmeyi yapan sağlık profesyonelinin daha çok kadın doğum doktorları ve hemşireler olduğu tespit edilmiştir. Testleri yaptırmanın zorunlu olmadığının bilinmesine karşın gebelerin çoğunun tarama testlerini yaptıracağı saptanmıştır. Tarama testleri sonucunun olumlu çıkması durumunda gebelik sürecinin olumlu etkileneceği fakat risk tespit edilmesi durumunda da gebeliği sonlandırma düşüncesinin olmadığı saptanmıştır. Tarama testlerine yönelik sosyal çevrenin etkisinin sınırlı olduğu anlaşılmıştır. Gebelerin tarama testlerini yaptırma aşamasında randevu ve maliyet sorunları yaşadıkları tespit edilmiştir. Gebelerle çalışan ebe ve hemşirelere, prenatal tarama testleri konusunda daha etkili hizmet sunabilmeleri için, hizmet içi eğitimler planlanması konu hakkındaki bilgi düzeylerinin artırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to find out the views and attitudes of pregnant women towards prenatal screening tests. The sample of this qualitative study consisted of 10 pregnant women in the first trimester who applied to a primary care clinic in Ümraniye district of İstanbul between 01.12.2020 and 01.02.2021. The data were obtained with the personal information form and the interview questions form. Content analysis method was used to analyze the data. It was found out that the pregnant women who participated in the study had a high level of knowledge about prenatal screening tests and that they considered the information provided by health professionals sufficient. It was recorded that the health professionals who inform regarding the tests are mostly obstetricians (gynaecologist) and nurses. Although it is known that it is not compulsory to take the tests, it was noted that most of the pregnant women would have the screening tests. It was observed that if the results of the screening tests were positive, the pregnancy process would be affected positively, however there was no thought of terminating the pregnancy in case of a risk detection. It was understood that the influence of the social environment on the screening tests was limited. It was noted that pregnant women experienced appointment and cost problems during the screening tests. It is recommended to plan in-service trainings and increase the level of knowledge on the subject so as to provide more effective service to midwives and nurses who deal with pregnant women on prenatal screening tests.