Menorajili hastalarda kanama diyatezinin araştırılması
The search of bleeding diathesis in patients with menorrhagia
- Tez No: 721827
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BÜYÜKAVCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Menoraji, pıhtılaşma bozukluğu
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Literatürde“menoraji”terimi birkaç siklus boyunca meydana gelen aşırı menstrüel kanamalar için kullanılmaktadır. Siklus başına 80 ml'den daha fazla kan kaybı veya 7 günden uzun süren, pıhtılar içeren, yoğun kanamalar görülebilir. Çalışmamızda, menoraji şikayetiyle başvuran adölesan kız çocuklarının etyolojsinde kanama diyatezi araştırılmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma T.C. Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi ve Çocuk Endokrinoloji Poliklinikleri'nde 01.07.2019-01.07.2020 tarihleri arasında prospektif olarak yapılmıştır. 7 günde 20'den fazla ped kullanımı veya 7 günden uzun süren, pıhtılar içeren, yoğun kanamalar ağır menstrüel kanama olarak kabul edilmiş ve 8-18 yaş arası ağır menstrüel kanama olarak değerlendirilen 51 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara pıhtılaşma bozukluğu açısından tam kan sayımı, kanama zamanı, periferik yayma, PT, aPTT, INR, fibrinojen, vWF antijeni, ristosetin kofaktör aktivitesi, faktör 8 aktivitesi ve faktör 13 aktivitesi testleri yapılmıştır. Hastalar kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile çocuk endokrinoloji polikliniği tarafından da değerlendirilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması 14,33 yıl, ortalama menstrüasyon süresi 12,49±4,76 gün, menstrüasyon aralığı 26,61±14,13 gün ve günlük değiştirilen ortalama ped sayısı 4,22±1,53 adet idi. Olguların %21,57'sinde menoraji dışında ek kanama bulgusu olduğu belirlendi. Dört hastada vWF kısmı eksikliği, 4 hastada faktör 8 düzeyi düşüklüğü, 1 hastada faktör 7 düşüklüğü, 1 hastada tip2 vWH olmak üzere toplam 9 (%17,70) hastada pıhtılaşma bozukluğu ile ilişkili olan patolojik laboratuvar bulgusu saptandı. Pıhtılaşma bozukluğu olan ve olmayan hastaların ortalama vWF antijeni, ristosetin kofaktör ve faktör 8 düzeyleri dışındaki laboratuvar değerleri ve menstrüasyon özellikleri benzerdi. Ayrıca %21,57 olguda kadın-doğum hastalıklarıyla ilgili ve %52,94 olguda endokrin patolojiler gözlendi. SONUÇ: Çalışmamıza dahil edilen 51 hasta içinde kanama diyatezi tanısı alan olmadı. vWF, faktör 8, Ricof ve faktör 7 düzeyi düşük olan hastalarda, düşüklüğün kliniği etkilemediği gözlendi. Ancak hastaların önemli oranda kadın-doğum hastalıkları ve endokrin sistemle ilgili patolojilere sahip olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVE: The term“menorrhagia”is used for extreme bleedings taking place throughout for several menstrual cycles. In this study, coagulation disorders were investigated in etiology of adolescent girls presenting with menorrhagia. MATERIAL AND METHOD: The study is carried out prospectively in Sakarya University Medical Faculty, Pediatric Hematology-Oncology and Pediatric Endocrinology Clinics between 01.07.2019 and 01.07.2020. Fifty-one patients aged 8-18 years with heavy menstrual bleeding were included in the study. Using more than 20 pads in 7 days or intensive bleedings containing clots which last more than 7 days was considered as heavy menstrual bleedings. Complete blood cell count, bleeding time, peripheral smear, PT, aPTT, INR, fibrinogen, vWF antigen, ristocetin co-factor activity, factor 8 activity, and factor 13 activity tests were performed. Patients were also examined by Gynecology and Obstetrics and Pediatric Endocrinology clinics. RESULTS: The mean age of the patients was 14,33 years. The mean duration of menstruation was 12,49±4,76 days, the mean menstruation interval was 26,61±14,13 days. A total of 9 (17,70%) patients were found to have abnormal coagulation tests, including low vWF levels, low factor 8 levels, low factor 7 levels. Laboratory values and menstrual characteristics of the patients with and without abnormal coagulation tests were similar except mean vWF antigen, ristocetin cofactor and factor 8 levels. Furthermore, 21,57% of the cases had gynecological pathologies and 52,94% had endocrinologic pathologies. CONCLUSION: None of the 51 adolescent girls included in our study was diagnosed with coagulation disorders. However, a significant number of the patients have gynecological diseases or pathologies related to the endocrine system. A mildly low vWF or factor 8 level does not affect the clinical findings of the patients. Key Words : Clotting disorder, menorrhagia