Seyitömer Höyüğü kazıları ışığında Eskişehir, Afyon; Kütahya çevresinde bulunan Phryg Keramiği
At the light of Seyitömer Höyük Eskişehir, Afyon, Kütahya Phrygian Pottery
- Tez No: 333325
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Phrygler, Phryg Keramiği, Seyitömer Höyük, Midas Kenti, Afyon, Midaeum, Phrygians, Phrygian Pottery, Seyitömer Höyük, Midas City, Afyon, Midaeum
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 507
Özet
Seyitömer Höyük, 160 m çapında ve 23.5 m yükseklikte olup, Kütahya il merkezinin 25 km kuzeybatısında, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu, Seyitömer Linyit İşletmeleri Müessese Müdürlüğü'ne bağlı kömür işletmesi alanında bulunmaktadır. Genellikle Pers Dönemi'ne tarihlendirilen sur dışında yer alan oda içlerinde in-situ durumda Phryg keramiği ele geçerken, sur içinde yoğun bir 5. ve 4.yy. etkisi gözlenmektedir. Bu dönemde höyüğün üst düzlemi, oldukça iyi tesfiye edildiği için, mimari öğelerin neredeyse tamamı tahrip olmuş ve bu tahribatından dolayı sadece karışık olarak malzeme saptanmış ve bir bütün mimari ile bağdaştırılamamıştır.Seyitömer Höyük Phryg Keramiği boyalı ve yalın olmak üzere iki ana grup oluşturur. Formlar ise Kaseler, Yonca Ağızlı Testiler, Geniş Ağızlı-çift Kulplu Çömlekler, Dar Ağızlı Çift Kulplu Çömlekler, Tek Kulplu Çömlekler, Kısa Boyunlu Çömlekler, Maşrapalar ve Akıtaçlı Kaplardan ibarettir.Afyon Müzesi'nde bulunan keramikler; Kaseler, Yonca Ağızlı Testiler, Yuvarlak Ağızlı Testiler, Geniş Ağızlı-çift Kulplu Çömlekler, Dar Ağızlı- kısa Boyunlu Çömleklerden, Maşrapalar ile Matara tipi kaplardan oluşurlar.Eskişehir Yazılıkaya/Midas Kenti buluntularını; Kaseler, Çömlekler, Yonca Ağızlı Testiler ve Maşrapalar oluştururlar.Eskişehir Midaeum buluntuları da Kaseler ve Çömleklerden ibarettir.Seyitömer Höyük'te ele geçen çoğu keramik örneği ne yazık ki bir mimari öğeyle birleştirilemediğinden her ne kadar net ve kesin tarihler atanamasa da; form özellikleri, yüzey işlemleri, boyama stilleri gibi unsurlar göz önünde bulundurularak, diğer Phryg yerleşimlerindeki keramik ile karşılaştırıldığında, M.Ö. 9.yy'dan itibaren Pers dönemine kadar Phryg Dönemi'ni yansıttığı yadsınamaz bir gerçektir.Afyon ve Eskişehir bölgesinde saptanan keramik örnekleri de Seyitömer Höyük ve diğer yerleşimlerde ele geçen Phryg Dönemi keramiği ile paralellik gösterir ve M.Ö.7.yy- 6.yy özelliklerini yansıtırlar.
Özet (Çeviri)
160 meters in diameter and 23.5 meters in hight, the Seyitömer Höyük is a large mound 25 kms Northwest of the city of Kütahya. It is located within the bounds of a strip-mining company, the Seyitömer Lignite Works. Though the Phrygian pottery in-situ condition found in the room outside the fortification; inside the influence of 5. and 4. cencury B.C observed. The architectural elements are almost completely destroyed because of leveling the top of Höyük. Because of this devastation, the mixed material found there was not regarded to any architectural style.The Phrygian pottery of Seyitömer Höyük is consist of two groups as painted and monochrome. They are formed as Bowls, Trefoil Jugs, Wide-mouthed with Double-handled Pots, Narrow-mouthed with Double-handled Pots, one-handled Pots, Low-necked Pots, Cups and Spouted Pots.The Phrygian pottery in the museum of Afyon consist of Bowls, Trefoil Jugs, round-mouthed Jugs, Wide-mouthed with Double-handled Pots, Narrow-mouthed with low-necked Pots, cups and Flasks.Eskişehir Yazılıkaya/Midas City finds are Bowls, Pots, Trefoil Jugs and Cups.Eskişehir Midaeum finds are only Bowls and Pots.Unfortunately the samoles of pottery found in Seyitömer Höyük could not be regarded to any architectural tema and could not be given definite dates but once compared with Phrygian pottery, could not be denied that reflecting ). Century B.C Phrygian era till Persians.The examples of pottery found in Afyon and Eskişehir show similarities to the pottery in seyitömer Höyük and other Phrygian settlements, reflect the specialities of 7. and 6. century B.C.