Koledokolitiazis metabolik sendrom ilişkisi
Relationship with choledocolitiasis metabolic syndrome
- Tez No: 721995
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN NASIR BİNİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Endoskopik retrograd kolanjıyopankreatografi, metabolik sendrom, koledokolitiazis, Endoscopic retrograde cholangiopancreatography, metabolic syndrome, choledocholithiasis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Koledokolitiazis, ortak safra kanalında safra taşı bulunmasına verilen isimdir. Koledokolitiazis tedavisinde günümüzde sıklıkla endoskopik retrograd kolanjıyopankreatografi (ERCP) kullanılır. Metabolik sendrom, insülin direncinin ön planda olduğu hiperlipidemi, obezite, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalık riskini artıran klinik tablonun birlikte görüldüğü sendromdur. Hastanemiz dahiliye kliniği gastroenteroloji servisinde ERCP yapılıp koledokolitiazis tanısı konulan 255 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Kronik hastalık öyküsü, kolesistektomi öyküsü, boy, kilo, vücut kitle endeksi, bel çevresi, tansiyon ölçümü, açlık kan glukozu, açlık lipid profili, hastanede yatış süresi, işlem sonrası komplikasyonlara bakılarak hastalar metabolik sendrom açısından değerlendirildi. Çalışmamıza 255 hasta dahil edildi. Çalışmaya dâhil edilenlerin 158'i (%62,0) kadın, 97'si (%38,0) erkekti. Çalışmaya dâhil edilenlerin yaş ortalaması 60,21±17,81; ortanca değer 64 olup en küçük değer 22, en büyük değer ise 96 yıldır. Çalışmaya dâhil edilenlerin VKİ ortalaması 28,93±4,49, çalışmaya dâhil edilenlerin bel çevresi ortalaması 98,88±10,50 dır. Çalışmaya dâhil edilenlerin yatış süresi ortalaması 5,82±4,35 gündür. Çalışmaya dâhil edilenlerin 177'sine (%69,4) kolesistektomi yapılmamış, 78'ine (%30,6) kolesistektomi yapılmıştır. Çalışmaya dâhil edilenlerin 116'sında (%45,5) metabolik sendrom yoktur, 139'unda (%54,5) metabolik sendrom vardır. Çalışmaya dâhil edilenlerin 202'sinde (%79,2) komplikasyon gelişmemiş, 33'ünde (%12,9) pankreatit, 10'unda (%3,9) perforasyon, 8'inde (%3,1) kanama, 2'sinde (%0,8) ölüm gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, 255 hasta değerlendirildiğinde koledokolitiazis hastalarından metabolik sendrom sıklığı artmıştır. İşlem sonrası komplikasyonlara bakıldığında en sık pankreatit olmak üzere perforasyon ve kanama görülmüştür. Hastanede yatış süresi metabolik sendromlu hastalarda daha fazla bulunmuştur. Post ERCP pankreatit gelişimi metabolik sendromlu hastalarda daha fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Choledocholithiasis is the name given to the presence of gallstones in the common bile duct. Endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP) is frequently used in the treatment of choledocholithiasis. Metabolic syndrome is a syndrome in which insulin resistance predominates, hyperlipidemia, obesity, hypertension, and clinical picture that increases the risk of cardiovascular disease. 255 patients who were diagnosed with choledocholithiasis after ERCP in the gastroenterology service of the internal medicine clinic of our hospital were evaluated prospectively. The patients were evaluated in terms of metabolic syndrome by looking at their chronic disease history, cholecystectomy history, height, weight, body mass index, waist circumference, blood pressure measurement, fasting blood glucose, fasting lipid profile, length of hospital stay, and postoperative complications. 255 patients were included in our study. Of those included in the study, 158 (62.0%) were female and 97 (38.0%) were male. The mean age of those included in the study was 60.21±17.81; The median value is 64, the smallest value is 22 years, and the largest value is 96 years. The mean BMI of those included in the study was 28.93±4.49, and the mean waist circumference of those included in the study was 98.88±10.50. The mean length of stay of those included in the study was 5.82±4.35 days. Cholecystectomy was not performed in 177 (69.4%) of those included in the study, and cholecystectomy was performed in 78 (30.6%). Of those included in the study, 116 (45.5%) did not have metabolic syndrome, and 139 (54.5%) had metabolic syndrome. Of those included in the study, 202 (79.2%) did not develop complications, 33 (12.9%) pancreatitis, 10 (3.9%) perforation, 8 (3.1%) bleeding, 2' death occurred in 0.8% of them. In conclusion, when 255 patients were evaluated, the frequency of metabolic syndrome increased in choledocholithiasis patients. Considering the complications after the procedure, perforation and bleeding, the most common being pancreatitis, were observed. The length of hospital stay was found to be higher in patients with metabolic syndrome. Post ERCP pancreatitis development was more common in patients with metabolic syndrome.