Investor attention and stock performance: A search engine optimization approach
Yatırımcı ilgisi ve hisse senedi performansı: Arama motoru optimizasyonu yaklaşımı
  1. Tez No: 722193
  2. Yazar: ABDULLAH EFE GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZA DANIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Getiriler, Oynaklık, Yatırımcı İlgisi, Arama Motoru Optimizasyon, Returns, Volatility, Investor attention, Search Engine Optimization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Uygulamalı Matematik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez, yatırımcı ilgisi ölçümü için iki yeni yöntem önermektedir: Arama Trafiği (ST) ve Arama Başına Tıklama (CPS). Bu iki ölçü ve yaygın olarak kullanılan Google SVI ölçüsü, bir arama motoru optimizasyonu kullanılarak oluşturulur ve SVI ölçülürken anahtar kelime sayısı optimize edilir. ST, herhangi bir arama anahtar sözcüğü kullanılmadan finansal web sitesi URL'lerine dayalı olarak ölçülür ve yatırımcı ilgisinin doğrudan bir ölçüsüdür. Yatırımcı ilgisi ile getiri ve oynaklıktan oluşan hisse senedi piyasası faaliyetleri arasındaki ilişkiler Dow Jones Endeksi ve endeksin bireysel hisse senetleri için araştırılmıştır. Bu çalışma, ilginin hem fazla getiriler hem endeks getirileri üzerinde belirgin asimetrik etkilere sahip olduğuna dair güçlü kanıt sunmaktadır. Düşüş piyasasında getiriler üzerinde belirgin ve negatif, yükseliş piyasasında ise belirgin ve pozitif bir etkiye sahiptir. İlgi aynı zamanda hem endeks hem de hisse senedi oynaklığının önemli bir itici gücüdür, öyle ki ilgideki bir artışın ardından oynaklık artar. Ayrıca, yatırımcılar pozitif endeks getirilerine kıyasla fiyat dönüşlerine daha hızlı tepki verirler. CPS ile ilgili gözlemler, yatırımcılar bir finansal anahtar kelimeyi ne kadar çok ararsa, aranan anahtar kelime başına o kadar az finansal web sitelerine tıkladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis proposes two new measures of investor attention: Search Traffic (ST) and Click Per Search (CPS). These two measures as well as the commonly used Google Search Volume Index (SVI) measure are constructed using a search engine optimization and the number of keywords is optimized while measuring SVI. ST is measured based on financial website URLs without using any search keyword and is a direct measure of investor attention. The relationships between investor attention and stock market activities consisting of return and volatility are investigated for the Dow Jones Index (DJI) and its constituent stocks. The study provides robust evidence that attention has significant and asymmetric impact on index returns as well as excess returns. It has significant and negative influence on returns under bearish conditions while significant and positive effect during bullish conditions. Attention is also a significant driver of both index and stock volatility such that volatility increases following an increase in attention. In addition, investors respond to price reversals more quickly compared to positive index returns. Observations on CPS suggest that the more investors search for a financial keyword, the less they click on financial websites per searched keyword.