Fitness'de farklı kuvvet yüklenmelerinde TENS uygulamalarının etkisi
  1. Tez No: 722292
  2. Yazar: MUZAFFER YELDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FERİT ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Tens, Maksimal kuvvet, Fitness, Tens, Maximal strenght
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı; fitness alanında kendilerini daha iyi bir düzeye getirmeye çalışan sporcuların, TENS aletini kullanarak kaslardaki kuvvetgelişimlerine ne kadar katkı sağlayabileceklerini araştırmaktır. Araştırmada denek gruplarını bir spor salonunda, fitness antrenmanlarına ek olarak TENS ile çalışan 15 erkek sporcu ve sadece fitness antrenmanı yaparak TENS etkisinden yararlanmayan 15 erkek sporcu oluşturmuştur. Elde edilen veriler Stata 12 istatistikprogramında analiz edilmiştir. Veriler değerlendirildiğinde; TENS ile çalışmayan sporcuların 8 haftalık fitness antrenmanları sonucunda squat hareketinin maksimaldeğerlerinde %11.49 ± 2.04'likve leg extension hareketinin maksimallerinde %7.62 ± 1.14'likbirartış olduğu görülmüştür. Buna karşın TENS ile çalışan sporcuların squat hareketinin maksimal değerlerinde %27.15 ± 7.97'lik ve leg extension hareketinin maksimallerinde %22.07 ± 6.54'lik birmiktarda gelişim artışları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate how athletes who try to bring themselves to a better level in the field of fitness can contribute to the strength development of muscles using the TENS device. In a gym in this research, there are 15 men athletes who did not benefit from TENS effect by doing only fitness trainingand 15 men athletes who benefit from the TENS effect by doing fitness training. The data were obtained and analyzed using Stata 12 statistical programme. The evaluation of the data revealed significant results. The athletes who did not work with TENS showed an increase of maximal values of squat movement of 11.49 ± 2.04% and an increase of 7.62 ± 1.14% of maximal leg extension motions as an outcome of the 8-week fitness training. On the other hand, the maximal results of the squat movement of TENS group athletes also showed a development of 27.15 ± 7.97% and 22.07 ± 6.54% of the maximal of the leg extension motion.