Rekreatif amaçlı fitness yapan bireylerde farklı kuvvet antrenman uygulamalarının vücut kompozisyonu ve bazı performans parametrelerine etkisi
The effect of different strength training applications on body composition and some performance parameters in individuals engaged in recreational fitness
  1. Tez No: 1013636
  2. Yazar: SEZER GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertrofi, Kuvvet, Rekreatif, Hypertrophy, Recreational, Strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; Rekreatif amaçlı fitness yapan bireylerde farklı kuvvet antrenman uygulamalarının vücut kompozisyonu ve bazı performans parametrelerine etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya, Kütahya ilinde rekreatif amaçlı fitness yapan 29 erkek gönünllü katılımcıı yer almıştır. Çalışmaya katılan hipertrofi kuvvet antrenman grubu katılımcıların (n=14) yaş ortalamaları 23,4±6,6 yıl; boy uzunluğu 178,8 ± 6,7 cm'dir. Çalışmaya katılan klasik kuvvet antrenman grubu katılımcılarının (n=15) yaş ortalamaları 24,5± 5,3 yıl; boy uzunluğu 176,4 ± 5,5 cm'dir. Araştırmada sekiz haftalık süreçte ilk ve son haftalarda boy uzunluğu (cm), vücut ağırlığı (kg), istirahat nabzı (atım/dakika), sol kol biceps kasılı çevre değeri (cm, mm), sağ kol biceps kasılı çevre değeri (cm, mm), omuz çevresi değeri (cm, mm) , göğüs çevresi değeri (cm, mm), bel çevresi değeri (cm, mm), uyluk çevresi değeri (cm, mm) ,1 dakika şınav ve 1 dakika mekik skorları (dakika, adet), durarak uzun atlama skorları (cm), dikey sıçrama skorları (cm, mm), beden kitle indeksi skorları ve anaerobik güç skorları (watt)" değerleri tespit edilmiştir. Sekiz hafta boyunca klasik kuvvet antrenman grubunda yer alan katılımcılar haftada üç gün klasik kuvvet antrenman programına katılırken hipertrofi grubunda olan katılmcılar ise haftada dört gün hipertrofi kuvvet antrenmanına dâhil olmuşlardır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesi ve tabloların oluşturulması amacıyla IBM SPSS Statistics 29.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçüm zamanına bağlı değişimleri ve grup etkilerini incelemek amacıyla Tekrarlı Ölçümler ANOVA testi uygulanırken, anlamlı farklılıkların tespit edilmesi durumunda, bu farklılıkların hangi ölçümlerden kaynaklandığını belirlemek için de ikili karşılaştırmalar (pairwise comparisons) testi uygulanmıştır. Verilerin tanımlanmasında aritmetik ortalama ve standart sapma değerlerinden yararlanılmış olup, tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edilmiştir. Tekrarlı Ölçümler ANOVA veri analizi sonuçlarına göre, müdahale programı öncesi ve sonrası grupxzaman etkileşimi açısından uyluk çevresinde anlamlı farklılık tespit edilirken, Pairwise test sonuçlarına göre ise istirahat nabız, sol kol biceps kasılı çevre, omuz çevresi ve uyluk çevresi değerleri hipertrofi kuvvet antrenman grubu lehine anlamlı farklılık görülmüştür. Ayrıca sağ kol biceps kasılı çevre, 1 dk. mekik ve şınav, durarak uzun atlama, dikey sıçrama ve anaerobik güç değerlerinde her iki grupta değişim belirlenmiştir. Sonuç olarak, çalışmamız neticesinde elde ettiğimiz bulgulara göre; sekiz haftalık klasik ve hipertrofi kuvvet antrenma uygulamaları sonunda hipertrofi kuvvet antrenman uygulamalarının performansa daha etkin katkı sağladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of different strength training programs on body composition and certain performance parameters in individuals who engage in recreational fitness activities. The study included 29 male volunteers who engage in recreational fitness activities in the province of Kütahya. The participants in the hypertrophy strength training group (n=14) had an average age of 23.4±6.6 years and an average height of 178.8 ± 6.7 cm. The participants in the classic strength training group (n=15) had an average age of 24.5± 5.3 years and an average height of 176.4 ± 5.5 cm. During the eight-week study period, the following measurements were taken at the beginning and end of the study: height (cm), body weight (kg), resting heart rate (beats/minute), left arm biceps circumference (cm, mm), right arm biceps circumference (cm, mm), shoulder circumference (cm, mm), chest circumference (cm, mm), waist circumference (cm, mm), thigh circumference (cm, mm), 1-minute push-up and 1- minute sit-up scores (minutes, number), standing long jump scores (cm), vertical jump scores (cm, mm), body mass index scores, and anaerobic power scores (watts). Participants in the classic strength training group participated in the classic strength training program three days a week for eight weeks, while participants in the hypertrophy group participated in hypertrophy strength training four days a week. The IBM SPSS Statistics 29.0 package program was used to evaluate the data obtained from the study and create tables. To examine changes over time and group effects, Repeated Measures ANOVA was applied. When significant differences were detected, pairwise comparisons were also applied to determine which measurements caused these differences. Arithmetic mean and standard deviation values were used to describe the data, and a significance level of p < 0.05 was accepted in all statistical analyses. According to the Repeated Measures ANOVA data analysis results, a significant difference was detected in thigh circumference in terms of groupxtime interaction before and after the intervention program, while according to the Pairwise test results, a significant difference in favor of hypertrophy was seen in resting pulse, right and left arm biceps circumference. Additionally, changes were determined in both groups in 1 min sit-ups and push-ups, standing long jump, vertical jump, BMI, and anaerobic power values. In conclusion, based on the findings obtained as a result of our study, it was determined that hypertrophy strength training applications contributed more effectively to performance at the end of eight weeks of classic and hypertrophy strength training applications.