A thematic analysis on parental autobiographical memories of trans experienced women
Trans deneyimli kadınların ebeveynlerine dair otobiyografik belleklerinin tematik analizi
  1. Tez No: 722291
  2. Yazar: MURAT KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAŞAK ŞAHİN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: transgender, otobiyografik bellek, kötü muamele, ebeveyn kabulü, açılma, transgender, autobiographical memory, maltreatment, parental acceptance, coming out
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, trans deneyimli kadınların ebeveynleriyle ilgili otobiyografik anılarını geriye dönük olarak incelemektir. Mevcut çalışma, keşfedici ve nitel bir desene sahiptir. Katılımcılar, Türkiyede yaşayan veya yaşamış on sekiz yaşından büyük trans deneyimli kadınlardır. Kendilerini trans femme olarak tanımlayan kişiler de çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler çevrimiçi anket platformu Qualtrics aracılığıyla toplanmıştır. Katılımcılardan ebeveynleri ile ilgili otobiyografik anılarını iki ayrı bölümde yazmaları istenmiştir. Daha sonra refleksif yaklaşımdan hareketle tematik analiz uygulanmıştır. Analiz tamamlandıktan sonra kötü muamele, destekleyici ebeveyn uygulamaları, dönüm noktaları, cinsiyeti deneyimleme, ergenliğe vurgu ve içsel deneyim olmak üzere altı ana tema oluşturulmuştur. Katılımcıların otobiyografik anılarında en çok vurgulanan bazı örüntüler; tehdit, ebeveyn kontrolü, kabullenme, açılma, yoğun anı olmuştur. Bu çalışma, trans deneyimli kadınların ebeveynleriyle ilgili otobiyografik anılarını nitel bir yaklaşımla keşfederek mevcut literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to explore parent related autobiographical memories of trans experienced women retrospectively. The current study has an exploratory and qualitative design. The participants were trans experienced women including trans femme identified people, who lived and/or living in Turkey and older than eighteen years of age. Data was collected via online survey platform Qualtrics. Participants were asked to write down their parent related autobiographical memories in two separate sections. After that, with reference to the reflexive approach, thematic analysis has been performed. After the analysis was completed, six main themes were generated as maltreatment, supportive parental practices, turning points, experiencing gender, emphasis on adolescence and inner experience. Some patterns that were mostly emphasized in the autobiographical memories of participants were threats, parental control, acceptance, coming out, intense memory. The current study has made a unique contribution to the existing literature by exploring the parental autobiographical memories of trans experienced women by using a qualitative approach.