Türkiye'de gelir dağılımının belirleyicileri
Determinants of income distribution in Turkey
  1. Tez No: 722311
  2. Yazar: SADUN DURAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRAY AKALİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Ekonomik Büyüme, Gelir Dağılımı, İşsizlik, Yolsuzluk, Democracy, Economic Growth, Income Distribution, Unemployment, Corruption
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türkiye için gelir dağılımının iktisadi ve kurumsal belirleyicilerini araştırmaktır. Gelir dağılımını temsilen Gini katsayısının bağımlı değişken olarak kullanıldığı bu çalışmada, bağımsız değişken olarak ekonomik büyüme, işsizlik ve sosyal transfer harcamaları gibi iktisadi faktörler ve demokrasi ve yolsuzluk gibi kurumsal faktör kullanılmıştır. ARDL sınır testinin ve 1988-2016 dönemini kapsayan yıllık verilerin kullanılması ile elde edilen ampirik bulgular şöyle sıralanabilir: i) Değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki mevcuttur ii) Uzun dönemde demokrasi seviyesindeki ve sosyal transfer harcamalarındaki artışlar gelir dağılımı eşitsizliğini azaltmaktadır. iii) Uzun dönemde ekonomik büyüme ve işsizlikteki artışlar ve yolsuzluktaki iyileşme gelir dağılımı eşitsizliğini arttırmaktadır. iv) Gelir dağılımı eşitsizliğinin en önemli belirleyicilerinin sırasıyla ekonomik büyüme, sosyal transfer harcamaları, işsizlik, demokrasi ve yolsuzluk olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle Türkiye'deki politika yapıcılar işsizliği azaltacak, sosyal transfer harcamalarının toplam kamu harcamaları içindeki payını, demokrasi düzeyini ve beşeri sermayeyi artıracak politikalar tasarlamalıdır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this study is to investigate the economic and institutional determinants of income distribution for Turkey. In this study, the Gini coefficient is used as a dependent variable to represent income inequality, while economic factors such as economic growth, unemployment, social transfer expenditures, and institutional factors such as democracy and corruption are used as independent variables. The empirical findings obtained by using the ARDL bound test and the annual data covering the period 1988-2016 can be listed as follows: i) There is a long-run relationship (cointegration) between the variables. ii) Increases in the level of democracy and social transfer expenditures reduce income inequality in the long run. iii) Increases in economic growth and unemployment and betterment in the corruption enhance income inequality in the long run. iv) It has been detected that the most important determinants of income inequality are economic growth, social transfer expenditures, unemployment, democracy, and corruption, respectively. Therefore, policymakers in Turkey should design policies that will reduce unemployment and increase the share of social transfer expenditures in total public spending, the level of democracy, and human capital.