Ergen yaş grubunu etkileyen sosyo-kültürel kriterlerin multinominal lojistik regresyon analizi ile incelenmesi
Investigation of socio-cultural criteria affecting adolescent age group by multinominal logistic regression analysis
- Tez No: 722312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sosyoloji, İşletme, Economics, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bölgeler, Ergen Yaş Grubu, Multinominal Lojistik Regresyon, Sosyo-Kültür, Adolescent Age Group, Multinominal Logistic Regression, Regions, Socio-Culture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Toplum, içinde bulunduğumuz çevre ve etrafı ile olan etkileşimlerini yaşam koşulları ile birleştiren bir disiplindir. Çevresel konuların etkileşimi ve tepkimesiyle şekillenmektedir. Dolayısıyla bireyler de doğdukları andan itibaren çevreleri ile sürekli etkileşim halindedirler. Çocuk grubu da dünyaya ailesi ve ailesinin içinde yaşadığı toplumun bir parçası olarak gelmektedir. Bu nedenle çocuklar da toplum içerisinde, aile içinde ya da dışında bulundukları ortamlarda içsel ve dışsal birçok farklı etkiden doğrudan etkilenirler. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 0 17 yaş grubu olarak tanımlanan ve içinde yaşadığı yaşam kültürünün kalıpları ile kendisine bir rol benimsemek zorunda olan ergenler de sosyalleşme ile birlikte bu sürecin en önemli bileşenlerinden birini oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye'de ergen yaş grubunu etkileyen sosyo-kültürel kriterlerin Multinominal lojistik regresyon analizi ile incelemektir. Çalışmada, kültürel faaliyetlere katılma, sosyal aktivitelerde bulunabilme durumlarının yaşadıkları illerin bulunduğu coğrafi bölgelere ve içinde bulundukları demografik özelliklere göre birçok farklı değişken ile araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada bağımsız değişken olarak, ergenlerin kültürel faaliyetlere katılımını etkileyebilecek olan sosyo-kültürel kriterler tanımlanmıştır. Bağımlı değişken olarak ise illere göre belirlenen yedi coğrafi bölge esas alınmıştır. Çalışmada, araştırma modeline uygun bağımsız değişkenler seçilirken, ulaşılabilir ve güvenilir olmasına dikkat edilerek geniş bir alan yazın incelemesi yapılmıştır. En iyi model belirlenerek etkili olan bağımsız değişkenler bölgelere göre yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Society is a discipline that combines the environment we live in and its interactions with the living conditions. It is shaped by the interaction and reaction of environmental issues. Therefore, individuals are in constant interaction with their environment from the moment they are born. The child group is also born as a part of the family and the society in which the family lives. For this reason, children are also directly affected by many different internal and external effects in the environments they are in the society, family or outside. Adolescents, defined as 0-17 age group by the World Health Organization, who have to adopt a role for themselves with the patterns of the living culture they live in, are also one of the most important components of this process with socialization. In this context, the aim of the study is to examine the socio-cultural criteria affecting the adolescent age group in Turkey with Multinomial logistic regression analysis. In the study, it is aimed to investigate the status of participating in cultural activities and being able to engage in social activities with many different variables according to the geographical regions of the provinces they live in and their demographic characteristics. In the study, socio-cultural criteria that may affect adolescents' participation in cultural activities were defined as independent variables. As the dependent variable, seven geographical regions determined according to the provinces were taken as basis. In the study, while choosing the independent variables suitable for the research model, attention was paid to ensure that they were accessible and reliable. An extensive literature review was conducted. The best model was determined and the effective independent variables were interpreted according to the regions.