Maarif Vekâleti Tebliğler Mecmuasına (1926-1928) göre maarif meseleleri
Maarif issues according to the Memory on Communiques of the Proxy of Education (1926-1928)
- Tez No: 722451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YANARDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Tebliğler Mecmuası, Maarif Vekâleti, Education, Announcements Magazine, Ministry of Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmada 1926-1928 yıllarında Maarif Vekâleti tarafından yayımlanan Maarif Vekâleti Tebliğler Mecmuası tetkik edilerek Türkiye Cumhuriyeti'nin eğitim sistemini kurma faaliyetleri incelenmiştir. Tez giriş ve dört bölümden oluşturulmuştur. Giriş bölümünde Osmanlı Devleti'nin eğitim sistemi incelenmiş, erken Cumhuriyet Dönemi ile ilgili yazılmış eserlere değinilmiştir. Birinci bölümde; Osmanlı Devleti'nden erken Cumhuriyet dönemine eğitim alanında miras kalan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik yapılan faaliyetler incelenmiştir. İkinci bölümde; Tebliğler Mecmuası'nın teknik özellikleri ve içeriği gösterilmiştir. Üçüncü bölümde; Tebliğler Mecmuası'na göre Milli Eğitim sisteminin oluşturulması ve Maarif Vekâleti'nin merkez ve taşra teşkilatı incelenmiştir. Dördüncü bölümde; ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinin düzenlenmesi incelenmiş, öğretmen yetiştirme politikası ve öğretmen yetiştiren eğitim kurumlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the activities of establishing the education system of the Republic of Turkey were examined by examining the Journal of Education, which was published by the Ministry of Education in 1926-1928. The thesis consists of an introduction and four parts. In the introduction, the education system of the Ottoman Empire was examined and the works written about the early Republican Period were mentioned. In the first part; The problems inherited from the Ottoman Empire to the early Republican period in the field of education and the activities to solve these problems were examined. In the second part; The technical features and content of the Journal of Announcements are shown. In the third part; According to the Journal of Notifications, the formation of the National Education system and the central and provincial organization of the Ministry of Education were examined. In the fourth chapter; The organization of primary and secondary education levels is examined, teacher training policy and teacher training institutions are included.