Makroekonomik performansın seçmen davranışına etkisi
Effect of macroeconomic performance on voter behavior
- Tez No: 722468
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİYE TUNÇSİPER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Makro Ekonomik Performans, Seçmen Davranışı, Siyasal Eğilim, Macro Economic Performance, Voter Behavior, Political Tendency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Demokrasiyle yönetilen ülkelerdeki vatandaşlar ve bu vatandaşlar içerisinde iktidarları belirleme yetkisine sahip seçmenler, kendilerini ve ülkelerini yönetecek olan hükümetleri belirlerken birçok etken neticesinde kararlarını verirler. Bu etkenler temel olarak Sosyo-kültürel ve psikolojik faktörlerin yanı sıra ekonomik faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır. Seçmenler hükümetin performansını değerlendirirken ekonomik göstergeler umumiyetle öncelikli faktör olarak değerlendirilmektedir. Buna binaen demokratik seçimlerle iktidara gelen hükümetler, kendilerine verilen yetki süresi içerisinde kendilerini iktidara getiren seçmenlere karşı seçmenlerin ekonomik taleplerini karşılamaya çalışırlar. Bu talepler karşılanabildiği ölçüde hükümetler iktidarda kalır veya seçmen tarafından iktidardan uzaklaştırılır. Ülkemizde 1950 yılından itibaren uygulanan gizli oy açık sayım esasına dayalı seçim sistemine geçiş yapılmasından günümüze kadar gerçekleştirilen bütün seçimlerde (darbeler ve muhtıralar haricindeki dönemler ) siyasi partiler için seçmen davranışları yani seçmenlerin oy verirken hangi faktörleri dikkate alarak oy verdiği en önemli durum haline gelmiştir. Seçmen davranışlarını da etkileyen birçok faktör olmakla beraber bu faktörler içerisinde en önemli olanı hükümetlerin görev yaptıkları zaman diliminde ortaya koydukları ekonomik performanstır. Bu çalışma da makro ekonomik göstergelerin seçmen davranışına etkileri değerlendirilmiştir. İktisadi, siyasi ve sosyolojik öğeleri içerisinde barındırması sebebiyle çok yönlü bir çalışma olmuştur. Literatüre önemli bir katkı yapacağı inancındayım. Çalışmada hükümetlerin makroekonomik performanslarının seçmen davranışı üzerine etkisini Türkiye'deki 1999, 2002, 2007, 2011, 2015 ve 2018 genel seçimleri üzerinden değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Citizens in countries governed by democracy and voters who have the authority to determine the power among these citizens make their decisions as a result of many factors when determining the governments that will govern themselves and their countries. These factors are basically socio-cultural and psychological factors as well as economic factors. Economic indicators are generally considered as the primary factor when voters evaluate the government's performance. Accordingly, governments that come to power through democratic elections try to meet the economic demands of the voters against the voters who brought them to power within the period of authority given to them. To the extent that these demands are met, governments remain in power or are removed from power by the electorate. Since the transition to the election system based on secret ballot and open counting, which has been implemented in our country since 1950, voter behavior for political parties, that is, the factors that voters vote by taking into account when voting, has become the most important situation in all elections held until today. (periods excluding coups and memoranda). Although there are many factors that affect voter behavior, the most important of these factors is the economic performance of the governments during the time they serve. In this study, it has been evaluated for the selection of macroeconomic indicators. It has been a versatile study because it contains economic, political and sociological elements. I believe that it will make an important contribution to the literature. This study, the effect of governments' macroeconomic performances on voter behavior will be evaluated through the 1999, 2002, 2007, 2011, 2015 and 2018 general elections in Turkey.