Okullardaki örgütsel işlev bozukluklarının örgütsel eylemsizlik ile ilişkisinde sinerji yönetiminin aracılık rolü
The mediating role of synergy management in the relationship between organizational dysfunctions in schools and organizational inertia
- Tez No: 722557
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN TANRIÖĞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel işlev bozukluğu, Sinerji yönetimi, Örgütsel eylemsizlik, Organizational dysfunction, Synergy management, Organizational inertia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın amacı okullardaki örgütsel işlev bozukluklarının, örgütsel eylemsizlik üzerindeki etkisinde sinerji yönetiminin aracılık rolünün etkili olup olmadığını test etmektir. Ayrıca örgütsel eylemsizlik, örgütsel işlev bozuklukları ve sinerji yönetimi bazı kişisel değişkenler (cinsiyet, eğitim durumu, kıdem yılı, okulda çalışma süresi, okulda çalışan öğretmen sayısı ve yaş) açısından incelenmiştir. Araştırma evrenini Denizli ili kamu okulları oluşturmaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmada veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Eylemsizlik Ölçeği”,“Okullarda Örgütsel İşlev Bozukluğu Ölçeği”ve“Öğretmenlere Yönelik Örgütsel Sinerji Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Kişisel değişkenlere göre anlamlı farklılık olup olmadığını test etmek için yapılan t-testi ve ANOVA analizleri sonucu fark çıkan değişkenlerin etkisinin düşük ve orta düzeyde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Okullardaki örgütsel işlev bozukluklarının örgütsel eylemsizlik ile ilişkisinde sinerji yönetiminin aracılık rolünü test etmek için yapısal eşitlik modellemesi (YEM) kullanılmıştır. YEM testleri sonucunda; okullarda örgütsel işlev bozukluğu ölçeği alt boyutları olan depresif okul, dramatik okul, kuşkucu okul ve bağımsız okul boyutlarının, bilgi ve deneyim eylemsizlikleri üzerinde doğrudan ve dolaylı etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Doğrudan etkiler incelendiğinde, bu boyutlardaki artışın eylemsizliği arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Okullardaki örgütsel işlev bozukluğu alt boyutlarının bilgi ve deneyim eylemsizlikleri üzerindeki etkilerinin, sinerji yönetimi aracılığıyla dolaylı olarak negatif olduğu görülmektedir. Depresif okul, dramatik okul, kuşkucu okul ve bağımsız okul boyutlarının, bilgi ve deneyim eylemsizlikleri üzerindeki etkisinde sinerji yönetiminin aracılık rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada sinerji yönetiminin, örgütsel işlev bozukluğu ve örgütsel eylemsizlik üzerinde azaltıcı etki oluşturduğu görülmektedir. Okullarda sinerji uygulamalarına ağırlık verilmesi ve gerekli görüldüğünde öğretmenlerin bu konudaki eğitimlere katılımın sağlanması, okullarda daha sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturulması açısında faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test whether the mediating role of synergy management is effective in the effect of organizational dysfunctions in schools on organizational inertia. In addition, organizational inertia, organizational dysfunctions and synergy management were examined in terms of some personal variables (gender, educational status, seniority, working time at school, number of teachers working at school and age). The population of the research consists of public schools in Denizli. The research is in the correlational survey model. In the study, data were collected using the“Personal Information Form”,“Organizational Inertia Scale”,“Organizational Dysfunction Scale in Schools”and“Organizational Synergy Scale for Teachers”. As a result of the t-test and ANOVA analyzes performed to test whether there is a significant difference according to the personal variables, it was found that the effect of the variables with a difference was low and moderate. Structural equation modeling (SEM) was used to test the mediating role of synergy management in the relationship between organizational dysfunctions in schools and organizational inertia. As a result of SEM tests; It was concluded that depressive school, dramatic school, skeptical school and independent school dimensions, which are the sub-dimensions of the organizational dysfunction scale in schools, have direct and indirect effects on knowledge and experience inertia. When the direct effects are examined, it is concluded that the increase in these dimensions increases inertia. It is seen that the effects of organizational dysfunction sub-dimensions in schools on knowledge and experience inertia are indirectly negative through synergy management. It was concluded that synergy management had a mediating role in the effects of depressive school, dramatic school, skeptical school and independent school dimensions on knowledge and experience inertia. In the study, it is seen that synergy management has a reducing effect on organizational dysfunction and organizational inertia. Focusing on synergy practices in schools and ensuring that teachers participate in training on this subject when deemed necessary may be beneficial in terms of creating a healthier working environment in schools.