Cinsel mitlere inanç düzeyinin cinsel doyum ve çift uyumuna etkisi
Effect of sexual satisfaction and dyadi̇c adjustment on level of sexual myths
  1. Tez No: 722613
  2. Yazar: SILA DÜKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Mit İnanç Düzeyi, Cinsel Doyum, Çift Uyumu, Level of Belief in SexualMyths, Dyadic Adjustment, Sexual Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, kadınların cinsel mitlere olan inanç düzeyinin çift uyumu ve cinsel doyuma etkisini araştırmaktır. Ayrıca, araştırmada kadınların cinsel mitlere olan inanç düzeyi, çift uyumu ve cinsel doyumu puanları yaş, öğrenim durumu, ilişki süresi, ailede cinselliğin konuşulma durumu ve çalışma durumu değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde yapılmıştır. Araştırmada kota örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya, İstanbul ilinden 20-70 yaş arası vasilik gerektiren herhangi bir durumu olmayan Türkçe bilen en az okur-yazar düzeyinde olan 3 aydan fazladır heteroseksüel bir cinsel ilişkisi olan 380 kadın katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, Demografik Bilgi Formu, Zilbergeld Cinsel Mitler Ölçeği, Gloombok-Rust Cinsel Doyum Ölçeği ve Spainer Çift Uyum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde örneklemin, demografik (tanımlayıcı) bilgilerinin dağılımını görmek amacıyla betimsel istatistikleri yapıldı. Dağılım normal olduğundan, verilere iki bağımsız grup ortalamaları arasında karşılaştırmalar için t-testi, ikiden fazla grup ortalamalarının analizinde ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), ilişki düzeylerini belirlemek için Pearson Korelasyon Analizi uygulandı. İstatistiksel anlamlılık düzeyine 0,05 hata payı ile bakıldı. Araştırma sonucunda, kadınların cinsel mitlere inanç düzeyi, cinsel doyum ve çift uyumlarının bazı demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p0,05). Cinsel mitlere olan inanç düzeyi ve cinsel doyum arasında sadece cinsel mitler ölçeği mastürbasyon alt boyutuna göre düşük derecede anlamlı farklılık olduğundan, cinsel mitlere inanç düzeyi ile cinsel doyum arasındaki ilişki yok denecek kadar azdır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to research of the effects of the women's sexual myths over the dyadic adjustment and sexual satisfaction. In the study, women's level of belief in sexual myths, dyadic adjustment and sexual satisfaction have been examined according to age, education level, duration of relationship, spoken situation of sexuality in family and status of employment, as well. The research was conducted in descriptive comparative and relational model patterns. The quota sampling method was used in the research. 380 women from the city of İstanbul between the ages of 20-70 and who have a heterosexual relationship for more than 3 months, who are at least literate in Turkish and have no conditions requiring guardianship participated in the study. Demografic Information Form, Zilbelgerl Sexual Myths Scale, Gloombok-Rust Sexual Satisfaction Scale and Spainer Dyadic Adjustment Scale were used as data collection tools. Descriptive statistics of the sample were made in order to see the distribution of demographic (descriptive) information in the analysis of the data obtained. Since the distribution was normal, the t-test was applied to the data for comparisons between the means of the two independent groups, One-Way Analysis of Varience (ANOVA) was used for the analysis of the means of more than two groups, and Pearson Correlation Analysis was applied to determine the level of association. Statisical significance was measured with an error margin of 0,05. As a result of the study, it was found that women's belief in sexual myths, sexual satisfaction and marital adjustment differed significantly according to some demographic variables. Considering the total scores between the level of belief in sexual myths and dyadic adjustment, it does not seem significant. Between the level of belief in sexual myths and sexual satisfaction, only the sexual myths scale was significantly lower than the masturbation sub-dimension, and the relationship between the level of belief in sexual myths and sexual satisfaction was almost nonexistent (p> 0.05).