ZM21 magnezyum alaşımının haddeleme öncesi ve sonrası aşınma ve korozyon davranışlarının incelenmesi
An investigation on wear and corosion behavior of as-cast and hot rolled ZM21 magnesium alloy
- Tez No: 722757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: ZM21 magnezyum alaşımı, haddeleme, korozyon, aşınma, yapay vücut sıvısı
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada; döküm yöntemiyle üretilen ZM21 magnezyum alaşımma 4000C'de 16 saat homojenizasyon ısıl işleminden sonra 2750C, 3250C ve 3750C sıcaklıklarda %40 ve %80 oranlarında haddeleme işlemleri uygulanmıştır. Daha sonra numunelerin haddeleme öncesi (döküm ve homojenleştirilmiş hali) ile haddeleme sonrası mikroyapı özellikleri ve yapay vücut sıvısı ortamında potansiyodinamik: korozyon testine tabi tutulmuştur. Ayrıca tüm numunelere iki farklı yük altında hem kuru ortamda hem de korozif ortamda (yapay vücut sıvısı içerisinde, kontrollü olarak) aşınma testleri yapılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde; kuru ortamda en düşük ve en yüksek aşınma hızları sırasıyla 3750C % 80 hadde ve 3750C % 40 hadde oranlarmda gözlenmiştir. Korozif ortamda ise en düşük aşınma hızı 2750C %40 hadde, en yüksek aşınma hızı 3250C %80 hadde oranlarında gözlenmiştir. Homojenizasyon sonrası korozyon hızlarında azalma belirlenmiş ve en düşük korozyon hızı 3750C sıcaklık. %40 oranında haddelenmiş numunelerde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; After homogenization heat treatment at 4000C for 16 hours, rolling processes of 40% and 80% were applied to the ZM21 magnesium alloy produced by casting method at temperatures of 2750C, 3250C and 3750C. Then, the microstructure properties of the samples before rolling (casting and homogenized form) and after rolling were subjected to potentiodynamic: corrosion test in artificial body fluid environment. In addition, wear tests were performed on all samples under two different loads, both in a dry environment and in a corrosive environment (in artificial body fluid, in a controlled manner). When the results are examined; The lowest and highest wear rates in dry conditions were observed at 3750C and 80% rolling and 3750C and 40% rolling rates, respectively. In the corrosive environment, the lowest wear rate was observed at 2750C and 40% rolling, and the highest at 3250C, 80% rolling rate. After homogenization, a decrease in corrosion rates was determined and the lowest corrosion rate was at 3750C and at a rate of 40% rolling. Key Word : ZM21 magnesium alloy, rolling, corrosion, wear, artificial body fluid. Science Code : 91514