Geri Dön

Şivacılık ve tarihsel arkaplanı

Shaivism and its historical background

  1. Tez No: 722798
  2. Yazar: ARZU YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HİKMET EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hinduizm, Şiva, Şivacılık, İndus Medeniyeti, Mezhep, Rudra, Hinduism, Shiva, Shaivism, Indus Civilization, Denomination, Rudra
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326

Özet

Günümüzde üç büyük Hindu mezhebi arasında bulunan Şivacılık'ın ilk izleri Hint kültür ve medeniyetinin en eski kaynaklarından biri olan İndus medeniyetinde bulunabilir. Mohenjo-daro ve Harappa gibi önemli merkezlerde yapılan kazılarda elde edilen eserlerde yoga pozisyonunda oturan ve etrafı hayvanlarla çevrili figürün Şiva'nın prototipi olduğu görüşü günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Şiva, erken dönem Veda metinlerinde Rudra olarak geçer. Rudra ikincil bir fırtına tanrısıdır. Hem korkulan, hastalıklara sebep olan öfkeli hem de şifa veren ve düşmanları alt edip yardımcı olan bir tanrıdır. Şiva ismini alışı ise sonraki dönemlere denk gelmektedir. Brahma'nın yaratıcılık, Vişnu'nun koruyuculuk görevini üstlendiği Hindu trimurtisi içinde Şiva yok edici tanrıdır. Üç büyük Hindu Mezhebi ise Vişnu, Şiva ve özellikle Şiva'nın dişil enerjisi olarak da kabul edilen Şakti'ye adanmıştır. Hinduizm bünyesinde Şivacı ilk mezhep hareketleri M.Ö. ikinci asırdan itibaren ortaya çıkmaya, Destanlar ve Puranalar devrinde ise mezhep anlayışı gelişerek bugünkü anlamıyla Şivacılık şekillenmeye başlamıştır. Arilerin inançları ile Dravidlerin inançlarına ait birçok öge Şivacılık içinde özümsenmiş, birçok yerel tanrı Şiva'nın bir tezahürü olarak ele alınmıştır. Şiva, Mahayogi oluşu ile Hinduizm'in asketiklik anlayışı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Eşi ve çocukları ile de hem Hindu panteonunda önemli bir tanrı hem de aile kuruma için örnek bir tanrıdır. Evlerde ve Şiva'ya adanmış tapınaklarda tapınma simgesi olan linga ile Şiva'ya tapınılır. Şivacılık içinde birçok alt mezhep bulunmaktadır. Günümüzde Şivacılar genel olarak Güney Hindistan'da bulunur.

Özet (Çeviri)

The first traces of Shaivism, which is among the three major Hindu denominations today, can be found in the Indus civilization, which is one of the oldest sources of Indian culture and civilization. The view that the figure which is sitting in the yoga position and surrounded by animals is the prototype of Shiva in the works found in the excavations in important centers such as Mohenjo-daro and Harappa still maintains its validity today. Shiva is referred to as Rudra in the early Vedic texts. Rudra is a secondary storm god. He is both a feared, angry god that causes diseases, and a healing god that defeats enemies and helps his followers. He took the name Shiva in the following periods. In Hindu trimurti, where Brahma acts as creator and Vishnu as protector, Shiva is the destroyer god. The three major Hindu Sects are dedicated to Vishnu, Shiva and Shakti, which is also especially considered to be the feminine energy of Shiva. The first Shaivist sectarian movements within Hinduism began to emerge from the second century BC, and in the era of the Epics and Puranas, the understanding of the secterianism developed and Shaivism began to take shape in its current sense. Many elements of the beliefs of Aryans and Dravidians were internalized in Shaivism, and many local gods were considered as a manifestation of Shiva. Shiva, as Mahayogi, has great influence on Hinduism's understanding of asceticism. With his wife and children, he is both an important god in the Hindu pantheon and an exemplary god for the family institution. Shiva is worshiped with the linga, the symbol of worship, in homes and temples dedicated to Shiva. There are many sub-sects within Shaivism. Today, devotees of Shaivism are mainly found in South India.

Benzer Tezler

  1. Construction of everyday reality in a virtual world: The case of 'World of warcraft'

    Sanal dünyada gündelik gerçeklik kurulumu: 'World of warcraft' vakası

    CEYDA YOLGÖRMEZ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2016

    SosyolojiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY TOPAL

  2. Hıristiyan kültüründe şifa olgusu

    Healing phenomenon in Christian culture

    ABDULLAH ALAKUŞ

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinFırat Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RAMAZAN IŞIK

  3. Birth as battleground: how the debate between modern obstetrics and traditional midwifery was racialized in the US (1900-1950)

    Bir mücadele sahası olarak doğum: ABD'de modern kadın doğum ve geleneksel ebelik arasındaki tartışma nasıl ırk söylemi üzerinden yürütülmüştür (1900-1950)

    DİDEM BAYRAM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2021

    Amerikan Kültürü ve Edebiyatıİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilim, Teknoloji ve Toplum Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. TUNCAY ZORLU

  4. Adıge kültüründe şifacılık

    Healing in Adyghe culture

    HAYAT KANAT

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    Halk Bilimi (Folklor)Düzce Üniversitesi

    Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHMİ ALTIN

  5. İstanbul'da Yeniçağ şifacılık akımları üzerine nitel bir araştırma

    A qualitative research on the New Age healing trends in İstanbul

    PINAR ÇELİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    SosyolojiBeykent Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR KARABABA DEMİRCAN