Bir öğrenci yurdunda güvenlik personel çizelgeleme probleminin analitik hiyerarşi prosesi ve konik skalerleştirme yöntemiyle çözümü
Solution of security personnel scheduling problem in a student dormitory with analytic hierarchy process and conic scalarization method
  1. Tez No: 722802
  2. Yazar: NURDAN EMİNE AKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vardiya Planlama, Personel Çizelgeleme, Analitik Hiyerarşi Prosesi, Çok Amaçlı Programlama, Konik Skalarleştirme Yöntemi, Shift Planning, Personal Scheduling, Analytical Hierarchy Process, Multi- Objective Programming, Conik Scalarization Method
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Vardiya planlama problemi, kesintisiz çalışan üretim ve hizmet sisteminde yaygın olarak karşılaşılan bir eniyileme problemidir. Vardiya planlama problemini karmaşık hale getiren iki durum vardır. Bunlardan ilki vardiya yapılırken pek çok etkene dikkat edilmesidir. İkincisi ise vardiyaya girecek personelin isteklerinin göz önüne alınmasıdır. Bu çalışmada hizmet sektöründe faaliyet gösteren Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarından birinde güvenlik personelin vardiyalara atanması problemi ele alınmıştır. İncelenen problemde güvenlik personelinin vardiya ve tatil günü tercihleri, Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Güvenlik Personelinin AHP'den elde edilen tercihleri kullanılarak vardiya ataması için iki amaçlı bir 0-1 tamsayılı doğrusal karar modeli önerilmiştir. Modelin ilk amacı atanan toplam güvenlik personeli sayısını en küçüklerken ikinci amaç güvenlik personelinin AHP'den elde edilen tercih edilmeyen gün ve vardiya öncelikleri toplamını en küçüklemektedir. Önerilen iki amaçlı 0-1 tamsayılı doğrusal karar modeli, Konik Skalerleştirme Yöntemi kullanılarak Lingo 11.0 eniyileme paket programı çözülmüştür. Uygulanan model ve yöntem sonucunda vardiya planlanması için gerekli optimum çözüm sağlanmıştır. Personel sayısı en küçüklenerek vardiya çizelgesi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The shift planning problem is a common optimization problem in an uninterrupted production and service system. There are two situations that complicate the shift scheduling problem. The first of these is to pay attention to many factors while making shifts. The second is to consider the wishes of the personnel who will enter the shift. In this study, the problem of assigning security personnel to shifts in one of the dormitories of the General Directorate of Credit and Dormitories operating in the service sector is discussed. In the analyzed problem, the shift and vacation day preferences of the security personnel were evaluated with the Analytical Hierarchy Process (AHP) method. A dual-objective 0-1 integer linear decision model is proposed for the shift assignment of Security Personnel using the preferences obtained from the AHP. The first objective of the model is to minimize the total number of security personnel assigned, while the second objective is to minimize the sum of the non-preferred day and shift priorities of the security personnel obtained from the AHP.The proposed dual-purpose 0-1 integer linear decision model was solved using the Conical Scalarization Method using the Lingo 11.0 optimization package program. As a result of the model and method applied, the optimum solution required for shift planning was provided. The shift schedule was created by minimizing the number of personnel.