Üniversite öğrencilerinin HPV ve HPV aşısına yönelik bilgi düzeylerinin incelenmesi
Examination of university students' knowledge levelson HPV and HPV vaccine
  1. Tez No: 811868
  2. Yazar: ARZU TORLAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE DOST
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Hemşirelik, HPV, HPV aşısı, Öğrenci, HPV, HPV vaccine, Knowledge, Nursing, Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Tanımlayıcı tipte olan bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin HPV ve HPV aşısına yönelik bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırma İstanbul ili Beykoz ilçesinde yer alan bir vakıf üniversitesinin öğrenci yurdunda kalan 802 öğrenci ile yürütüldü. Araştırmanın verileri“Öğrenci Bilgi Formu”ve“Human Papilloma Virüsü Bilgi Ölçeği”kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, pearson korelasyon, t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), post hoc (Tukey, LSD), Cohen(d) ve Eta kare(η2) analizleri kullanıldı.“HPV Bilgi Ölçeği”toplam puanı ve alt boyut puan ortalamaları incelendiğinde,“HPV Bilgi Ölçeği”toplam puan ortalaması 10,142±7,364 (min.0-maks.33) olarak belirlendi. Alt boyut puan ortalamaları incelendiğinde,“genel HPV bilgisi”alt boyutu puan ortalaması 6,657±4,276,“HPV tarama testi bilgisi”alt boyutu puan ortalaması 1,029±1,316,“genel HPV aşı bilgisi”alt boyutu puan ortalaması 1,591±1,737,“mevcut HPV aşılama programına yönelik bilgi”alt boyutu puan ortalaması 0,865±1,240 olarak saptandı. Öğrencilerin HPV ve HPV aşısına yönelik bilgi düzeylerinin çok düşük olduğu belirlendi. Bütün üniversite öğrencileri için düzenli olarak güvenli cinsel ilişki, risk oluşturabilecek virüsler ve aşıları hakkında bilgilendirmeler yapılmalıdır. HPV ve HPV aşısı ile ilgili öğrencilerin bilgilendirilmesi için eğitim ve danışmanlık programlarının artırılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study is to determine the knowledge level of university students about HPV and HPV vaccine. The research was conducted with 802 students living in the dormitory of a foundation university located in the Beykoz district of Istanbul. The data of the study were collected using the“Student Information Form”and the“Human Papilloma Virus Information Scale”. Number, percentage, mean, standard deviation, pearson correlation, t-test, one-way analysis of variance (Anova), post hoc (Tukey, LSD), Cohen(d) and Eta square(η2) analyzes were used to evaluate the data. When the“HPV Knowledge Scale”total score and sub-dimension mean score were analyzed, the“HPV Knowledge Scale”total score average was determined as 10,142±7,364 (min.0-max.33). When the mean scores of the sub-dimensions were examined, the mean score of the sub-dimension“general HPV knowledge”was 6.657±4,276, the mean score of the sub-dimension“HPV screening test knowledge”was 1.029±1,316, the mean score of the sub-dimension“general HPV vaccine knowledge”was 1.591±1.737, and the mean score of the sub-dimension“HPV screening test knowledge”was 1.591±1,737. The mean score of the sub-dimension“knowledge about the vaccination program”was found to be 0.865±1.240. It was determined that the students' knowledge levels about HPV and HPV vaccine were very low. All university students should be regularly informed about safe sexual intercourse, viruses that may pose a risk, and vaccines. Education and counseling programs should be increased in order to inform students about HPV and HPV vaccine.