Ortoreksiya Nervoza'nın algılanan anne baba tutumu ve mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Perceived parent attitude of Orthorexia Nervosa examining the relationship between and excellence
- Tez No: 722854
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM MESTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ortoreksiya Nervoza, Anne baba tutumu, Otoriter tutum, Koruyucu-istekçi tutum, Demokratik tutum, Mükemmeliyetçilik, Obsesif Kompulsif Bozukluk, Yeme Bozuklukları, Sağlıklı beslenme, Orthorexia Nervosa, Parental behavior, Authoritarian attitude, Protective-demanding attitude, democratic attitude, Perfectionism, Obsessive Compulsive Disorder, Eating Disorders, Healthy eating
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada anne baba tutumu ve mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi 18 ile 30 yaş arasında bulunan 409 katılımcı bulunmaktadır. Katılımcıların 321'i kadın, 88'i erkektir. Araştırmada veri toplamak amacıyla Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Orto-11 Ölçeği, Anne Baba Tutum Envanteri, Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın analizlerini gerçekleştirmek için SPSS programı kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan analiz yöntemleri; Bağımsız Gruplar T testi, korelasyon analizi, Tek Yönlü Anova kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre Ortoreksiya Nervoza ve Mükemmeliyetçilik arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişkisi vardır. Anne babaların Otoriter tutumda olması Ortoreksiya Nervozaya olan yatkınlığı arttırıcı şekilde ilişkili bulunmuştur. Mükemmeliyetçilik ile Otoriter anne baba tutumu arasında pozitif yönde bir ilişkisi vardır. Son olarak Koruyucu-istekçi anne baba tutumu ile Ortoreksiya Nervoza arasında anlamlı pozitif bir ilişki bulunmamıştır. Araştırmadan çıkan sonuçlar, litaratür taramaları ile tartışılmıştır ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to understand about parents and perfectionism. The sample of the study was 409 between the ages of 18 and 30. 321 of the participants were female and 88 were male. In the study, yield aggregator Informed Consent Form, Demographic Information Form, Ortho-11 Scale, Parent Attitude Inventory, Frost Multidimensional Excellence Scale were used. SPSS program was used to analyze the study. Analysis method used in the research; Independent Groups T-test, analysis, Use of One Way Anova. According to the analysis results, there is something positive and trending in Orthorexia Nervosa. Authoritarian attitude of parents will increase the appreciation of Orthorexia Nervosa. It is an ideal choice between perfectionist and those between Authoritarian parents. Finally, no positive relationship was found between the protective-demanding parents and Orthorexia Nervosa. The results of the research were discussed and offered through literature reviews.