Çin'in yumuşak güç stratejisi çerçevesinde Afrika ile olan ilişkileri
China's relations with Africa within the framework of the soft power strategy
  1. Tez No: 722869
  2. Yazar: İNAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE AKÇADAĞ ALAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Sahra Altı Afrika, Güç, Yumuşak Güç, Yeni-Sömürgecilik, China, Sub-Saharan Africa, Power, Soft Power, Neo-Colonialism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çin Halk Cumhuriyeti'nin son kırk yılda gösterdiği ekonomik gelişim, eşi benzeri olamayan bir kalkınma örneği olarak kayıtlara geçmiştir. Öyle ki bundan elli yıl önce dünya ekonomisi için hiçbir şey ifade etmeyen Çin, artık kendini dünyanın bir numaralı ekonomisi olmaya hazırlamaktadır. Bir ''küresel güç'' olarak gücünü daha fazla artırmanın yollarını arayan Çin, hammadde ve pazar arayışlarını Afrika kıtasında yoğunlaştırmıştır. Kıtanın her ülkesine gitmiş olmasına rağmen zengin kaynakları ve stratejik limanları nedeniyle özellikle Sahra Altı Afrika ülkeleriyle ilgilenmiştir. Batılı ülkelerinin yüzyıllar boyunca sürdürdükleri sömürgecilik faaliyetlerinden dolayı sahip oldukları zenginliği kullanamayan Afrika ülkeleri, son yirmi yılda Çin ile ilişkilerini geliştirerek ekonomik kalkınma, altyapı, sağlık alanlarında önemli aşama kaydetmiştir. Ancak Çin'in kıta genelindeki faaliyetleri kimi yerel kaynaklar ve uluslararası toplumda ''sömürgecilik'' faaliyetleri olarak algılanmıştır. Bu nedenle Çin, gerek kıta genelinde gerekse de uluslararası düzlemde 'Yumuşak Güç' araçlarını aktif bir şekilde kullanarak akılları ve kalpleri kazanmaya çalışmaktadır. Bu çalışma, Çin'in Sahra Altı Afrika'daki yumuşak güç uygulamalarına ve alternatif bir kalkınma modeli olma çabalarına odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The economic development of the People's Republic of China in the last forty years has been recorded as an unprecedented example of development. In fact, China, which meant nothing to the world economy fifty years ago, is now preparing itself to become the number one economy in the world. Looking for ways to further increase its power as a global power, China has intensified its search for raw materials and markets in the African continent. Although he went to every country in the continent, he was especially interested in sub-Saharan African countries due to their rich resources and strategic ports. African countries, which could not use their wealth due to the colonial activities of the Western countries for centuries, have improved their relations with China in the last two decades and have made significant progress in the fields of economic development, infrastructure and health. However, China's activities across the continent were perceived as ''colonial'' activities in some local sources and in the international community. For this reason, China is trying to win minds and hearts by actively using the tools of ''Soft Power'' both in the continent and internationally. This study focuses on China's soft power practices in Sub-Saharan Africa and its efforts to become an alternative development model.