Pandemi sürecinde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) aracılığıyla gerçekleştirilen İngilizce öğretiminin niteliği: Öğretmen, öğrenci ve veli görüşleri: (Erzurum ili örneği)
The quality of English teaching through the Educational Information Metwork (EIN) during the pandemic process: Teachers', students' and parents' opinions: (Erzurum province example)
  1. Tez No: 722967
  2. Yazar: ŞEYMA KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE ÇAM AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19 pandemi süreci, Eğitim bilişim ağı, İngilizce öğretimi, COVID-19 pandemic process, Education information network, English teaching
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu araştırmanın amacı, pandemi döneminde EBA aracılığıyla gerçekleştirilen İngilizce öğretimine ilişkin öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji (olgubilim) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Erzurum ilinde bulunan ortaokullarda görev yapan 10 İngilizce öğretmeni, 10 ortaokul öğrencisi ve 10 ortaokul öğrenci velisi oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda öğretmenlerin derslerde öğretim programlarına bağlı kaldıkları, bilgisayar destekli öğretim ve eğitsel oyunlara yer verdikleri, materyal olarak ders kitaplarını, etkileşim kitaplarını ve videoları kullandıkları, gözden geçirmeye dayalı ödevler verdikleri, sürece dayalı değerlendirme yaptıkları ve öğretici rolünde oldukları tespit edilmiştir. Velilerin bu dönemde sorumluluklarının arttığı; öğrencilerin derslere katılımının yetersiz olduğu ve akademik başarılarının düştüğü, öğrencilerin İngilizce dil becerilerinden dinleme ve okuma becerilerinin geliştiği; yazma ve konuşma becerilerinin ise gelişmediği görülmüştür. Öte yandan öğrencilerin uzaktan eğitimdeki rollerine, derse tutumlarına ve ders sürelerine ilişkin eğitim paydaşları arasında bir fikir birliğine varılamamıştır. Uzaktan eğitimde internet sorunları, teknolojik yetersizlikler ve öğrencilerin motivasyonlarının düşük olması sorunları tespit edilmiştir. Ayrıca bu süreçte veli-öğrenci ve öğretmen iletişiminin sağlandığı ve uzaktan eğitimin tüm olumsuzluklara rağmen faydalı bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine teachers', students', and parents' views on English instruction via EBA during the pandemic process. Phenomenology, a qualitative research method, was used in this research. The research group consisted of ten English teachers working in secondary schools of Erzurum province, ten students enrolled in secondary school, and ten parents whose children are enrolled in secondary school. A semi-structured interview form was applied to the participants in this research. Content analysis was used for data analysis. According to the research, it was determined that teachers adhered to the curriculum in the courses; used computer-assisted learning and educational games; used textbooks, interactive books and videos as material; gave review-based assignments; made process-based evaluations and served as instructive role. It was observed that the responsibilities of parents increased; students' participation in classes were insufficient and their academic success decreased; their writing and speaking skills improved; their writing and speaking skills did not improve. On the other hand, a consensus could not be reached among the education stakeholders regarding the roles of students in distance education, their attitudes towards the course and the duration of courses. In distance education internet problems, inadequacy of technology and low motivation of students were observed. In addition that parent-student and teacher communication was ensured in this process and distance education was found beneficial despite of all the negative sides.