Süryani mutfak kültürü; Mardin örneği
Syriac cuisine culture; example of Mardin
- Tez No: 723080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Süryani, Mutfak Kültürü, Mardin
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, uygarlıkların beşiği olan Mezopotamya'nın en eski topluluklarında biri olan Süryanilerin mutfak kültürü hakkında araştırma yapılmıştır. Süryanilerin tarih boyunca yaşadığı, Tur Abdin bölgesinde yer alan Mardin kenti seçilmiştir. Mardin bünyesinde barındırdığı farklı etnik gruplarla uyum içerisinde yaşanan bir kenttir. Süryaniler yoğun olarak yaşadığı ve ruhani bir değere sahip Mardin şehrinde çalışmanın gerçekleştirilmesi önemlidir. Yemeğin üretimi, hazırlanışı ve sunuluşu her toplumda farklılık göstermektedir. Her toplumu özel kılan ve diğerinden ayıran birçok gastronomik değer mevcuttur. Mutfak kültürü yöreden yöreye, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Mutfak kültürü oluşturmada din ve coğrafya büyük bir etkiye sahiptir. Süryaniler Hristiyanlık dinine geçerek, dinin öğretileri gereği çeşitli perhiz ve oruç tutmaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden kültür analiz (etnografya) deseni çerçevesinde hazırlanmıştır. Çalışmada görüşme tekniği kullanılmış ve yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla Mardin'de yaşayan Süryani ile görüşülüp veri toplanmıştır. Mardin'de yaşayan 15 Süryani ile yüz yüze görüşülmüştür. Elde edilen nitel veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Katılımcıların öğünlere göre tükettiği yiyecekler incelendiğinde, perhiz dönemlerinde ve özel günlerde tükettiği yiyecekler hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın sonucu doğrultusunda önerilerde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the culinary culture of the Syriacs, one of the oldest communities of Mesopotamia, the cradle of civilizations, was researched. The city of Mardin, located in the Tur Abdin region, where Syriacs have lived throughout history, was chosen. Mardin is a city that lives in harmony with the different ethnic groups it hosts. It is important to carry out the study in the city of Mardin, where Syriacs live intensely and which has a spiritual value. The production, preparation and presentation of food differs in every society. There are many gastronomic values that make each society special and distinguish it from the other. Culinary culture differs from region to region and region to region. Religion and geography have a great influence on creating culinary culture. Syriacs convert to Christianity and observe various diets and fasts in accordance with the teachings of the religion. The study was prepared within the framework of the cultural analysis (ethnography) pattern, which is one of the qualitative research methods. In the study, interview technique was used and data were collected by interviewing Syriacs living in Mardin through a semi-structured questionnaire. Face-to-face interviews were conducted with 15 Syriacs living in Mardin. The obtained qualitative data were analyzed by descriptive analysis. When the foods consumed by the participants according to the meals were examined, information was given about the foods they consumed during the fasting periods and on special days. Suggestions are made in line with the results of the research. Keys words: Syriac, Culinary Culture, Mardin