Süryani mutfak kültürünün tanınırlığı ürerine bir araştırma: Mardin ili örneği
A study on the recognition of Syriac culinary culture: Example of Mardin province
- Tez No: 772973
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT HARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Süryani, Süryani Mutfak Kültürü, Gastronomi, Syriac, Syriac Culinary Culture, Gastronomy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmanın ana temasını oluşturan Süryani mutfak kültürü, geçmişten günümüze kadar kültürel bir miras olarak nesilden nesile aktarılmış ve bu yiyecekler sadece fizyolojik ihtiyaçları karşılamaktan ziyade temsil etmiş olduğu kültürel değerlerin hazinesi haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Süryani mutfak kültürünün, Mardin'i ziyaret eden ziyaretçiler üzerindeki etkisini ölçmek ve şehri ziyaret eden ziyaretçilerin tutumlarını belirlemektir. Ziyaretçilerin Süryani mutfağı hakkında farkındalık oluşturulması, araştırılması, sürdürülebilirliğini ortaya koymak ve özellikle gastronomi turizmine kazandırılmasını sağlaması açısından önemli olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada demografik özelliklerle turistlerin Süryani mutfak kültürüne yönelik algıları ve tutumları ilişkin önemli unsurlar belirlenerek, Mardin'de kalış süreleri ve tekrar ziyaret etme niyetlerine ait bulgular ortaya konulmuştur. Çalışmanın alt amaçları arasında ise Süryani sofra kültürü hakkında önemli noktaları değinmek ve Süryani yiyeceklerini tanıtmak yer almaktadır. Bu perspektifle Süryanilerin ilk yerleşim yeri olduğu düşünülen Mezopotamya'dan başlayarak günümüzde değin yaşamış oldukları coğrafyalar araştırılmış, halen varlıklarını sürdürdükleri Tur Abdin (Mardin, Batman, Şırnak) isimli bölgede yaşamış oldukları, gelişim ve değişim de bu çalışmada yer verilmiştir. Konuyla ilgili literatür çalışması yapılmış ve 15 Mart- 15 Haziran 2021 tarihleri arasında Mardin ilini ziyaret eden turistlere 436 (geçerli) anket uygulanmıştır. Katılımcıların Süryani mutfak kültür hakkında düşünceleri tespit edilmeye çalışmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizi SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada veri analizlerinde, yüzde, frekans, bağımsız örneklem için t-testi, ANOVA analizi yapılmıştır. Elde edilen çıktılar araştırmanın bulguları kısmında grafikler ve tablolar biçiminde sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda katılımcıların Süryani mutfak kültürünün korunması ve Mardin ilinin gastronomik imajına katkı sağlaması düşüncelerine sahip oldukları gözlemlenmiştir. Araştırmanın diğer veri toplama yönteminde ise yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve 11 katılımcı ile yüz yüze görüşmeler yapılmış ve elde edilen bilgiler kayıt altına alınmıştır. Çalışmada Süryani mutfak kültürü bütün yönleri ile ele alınmış ve elde edilen bulgular; Süryani mutfak mimarisi, Süryani mutfağında kullanılan araç ve gereçler, Süryani mutfağında kullanılan pişirme yöntemleri, Süryani sofra gelenekleri, özel günlerde yemek ritüelleri, Süryani yemekleri olmak üzere 6 grupta incelenmiştir. Nitel araştırmanın olgu bilim türüne göre yapılan bu çalışmanın evrenini Mardin ili oluşturmaktadır. Araştırma amaçlı (yargısal) örnekleme türünde yapılmıştır. Bu çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda ilgili literatüre ve Mardin'de turizm ile ilgili planlama yapan paydaşlara katkı sağlaması hedeflenmekte olup, paydaşlara araştırmanın amacı doğrultusunda önerilen geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main theme of the study is the Assyrian cuisine culture, which has been transferred from generation to generation as a cultural heritage from the past to the present, and has become the treasure of cultural values, where it shows their deprivation only from meeting the needs. The purpose of this usage is to determine the ways Syriac culinary culture directs the visitors to Mardin and the attitudes of those who visit the city. It is considered important in terms of revealing the detailed configuration, development and sustainability of the Assyrian cuisine and especially ensuring that it is brought to gastronomy tourism. In the study, demographic characteristics and important elements about the perceptions and attitudes of the nests towards Syriac cuisine were determined, and revealed that they belonged to the duration of their stay in Mardin and the purpose of visiting them again. Among the subobjectives of the study are to touch on important points about the Syriac table and to introduce Syriac foods. With this perspective, the geographies that Assyrians have passed from Mesopotamia, which is thought to be the first settlement, have been researched, they still exist in the region called Tur Abdin (Mardin, Batman, Şırnak). A literature study was conducted on the subject and 436 (valid) questionnaires were applied to pets visiting Mardin province between 15 March and 15 June 2021. It was tried to be determined about the Syriac cuisine culture of the participants. The data obtained within the scope of the research were made using the analysis program. In the data analysis of the study, percentage, frequency, t-test for independent variable and ANOVA analysis were performed. Tables and table tables consisting of the combination of the outputs obtained are given. According to the results of the research, it has been observed that they have the management of the protection of the Assyrian culinary culture and the contribution to the gastronomic image of the province of Mardin. In the other data collection method of the research, semi-convincing interview technique was used and face-to-face interviews were conducted with 11 studies and the obtained information was recorded. In the study, Syriac culinary culture was handled with all its aspects and the findings obtained; Syriac kitchen architecture, tools and equipment used in Syriac cuisine, cooking methods used in Syriac cuisine, Syriac table traditions, food rituals on special days, Syriac dishes were examined in 6 groups. The universe of this study, which was conducted according to the phenomenology type of qualitative research, is the province of Mardin. It was conducted in the type of research (judgmental) sampling. In line with the findings obtained in this study, it is aimed to contribute to the relevant literature and to the stakeholders who plan for tourism in Mardin, and the proposal has been developed in line with the purpose of the research.