Bayburt yöresi halk müziği kültürü ve türkülerindeki müzikal özellikler
Folk music culture of Bayburt region and musical characteristics of folk songs belonging to the region
  1. Tez No: 723205
  2. Yazar: SALİH EFE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Müziği, Kültür, Bayburt Yöresi, Türkü, Makamsal Dizi, Usûl, Turkish folk music, Culture, Bayburt locality, Folk song, Maqam, Rythm
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Amaç: Bu Araştırmanın amacı, Bayburt yöresi müzik kültürü ve TRT-THM repertuvarında kayıt altına alınmış yöreye ait olan türkülerdeki müzikal unsurları belirlemektir. Araştırmada; yazılı kaynaklar ve alan araştırması kapsamında gerçekleştirilen kişisel görüşmelerle Bayburt yöresinin halk müziği kültüründe öne çıkan unsurlar belirlenmiş ve yöreye ait olan - ulaşılabilen- türküler hem makamsal dizileri hem de usûl özellikleri açısından analiz edilmeye çalışılmıştır. Yöntem: Bu çalışmanın yürütülmesinde nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma konusu kapsamında verilen konu ile ilgili alan yazını taraması (doküman inceleme), mülakat (yüz yüze görüşme) teknikleri kullanılmış ve çalışmaya konu olan yazılı literatür üzerinde içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada betimsel araştırma modellerinden tarama modeli kullanılmıştır. Sonuçlar: Araştırmanın, Bayburt yöresi müzik kültüründe öne çıkan unsurların belirlenmesi ayrıca yöreye ait olan türkülerdeki müzikal özelliklerin analizinin yapılarak ulaşılan bulgularla yörenin müzik kültüründeki kodların somut verilerle ortaya konulması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırma doğrultusunda; Bayburt yöresinin köklü bir halk müziği geleneğine sahip olduğu, yörenin kendine has halk oyunlarının olduğu ve bu halk oyunlarına eşliklerde seslendirilen ezgilerin Türk halk müziği nazariyatı/repertuvarı açısından önemli bir yere sahip olduğu, yöre türkülerinde Uşşak makamı dizisinin ve 10 zamanlı usullerin yaygın olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research was to determine the musical elements in the folk songs of the Bayburt region recorded in the music culture and TRT-THM repertoire. In this research, prominent elements in the folk music culture of the Bayburt region were determined through written sources and personal interviews within the scope of the research field, and the folk songs belonging to the region were analyzed in terms of both their Maqam scales and rhythm features. Method: Descriptive survey method, as one of the qualitative and descriptive research methods, was used in conducting this study. Within the scope of the research, literature review (document review), interview (face-to-face interview) techniques, and content analysis were used. Results: Determining the prominent elements of the music culture of the Bayburt region and analyzing the musical features of the folk songs belonging to the region, revealing the codes in the music culture of the region with concrete data were investigated by the researcher. As a result of this study, it can be concluded that Bayburt region has a deep-rooted folk music tradition, folk dances, and the melodies to accompany these folk dances. These melodies have an important position in Turkish folk music theory/repertoire. Using Uşşak Maqam scales and 10-beats in local folk songs are common.