İstanbul ilinde sağlık okuryazarlık düzeyini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research to determine the health literacy level in Istanbul
- Tez No: 723242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Okuryazarlık Düzeyi, Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32), Health Literacy, Health Literacy Level, Turkey Health Literacy Scale-32 (TSOY-32)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı İstanbul ilinde yaşayan 18-70 yaş aralığındaki bireylerin sağlık okuryazarlık düzeyinin saptanması ve ilişkili faktörlerin belirlenmesidir. Araştırma, 400 gönüllü katılımcı ile Ekim-Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında“Tanımlayıcı Özellikler Bilgi Formu”ve“Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32)”kullanılmıştır. Araştırmanın yapılması için ölçeğin kullanım izni ve etik kurul onayı alınmıştır. Verilerin istatiksel analizinde SPSS 27.0 0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. İstatiksel anlamlılık düzeyi α=0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %29,5'inin yetersiz, %44,25'inin sorunlu/sınırlı, %17,5'inin yeterli ve %8,75'inin mükemmel sağlık okuryazarlığına sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca“Tedavi ve hizmet”boyutunun genel puanı,“Hastalıklardan korunma ve sağlığın geliştirilmesi”boyutunun genel puanından yüksek bulunmuştur. Ele alınan iki ana boyut ve alt boyutlar ile gelir düzeyi, meslek grupları ve hanehalkı içinde sağlıkçı olması açısından istatiksel anlamlı farklılıklar belirlenmeyip; diğer sosyodemografik özellikler açısından istatiksel anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Bireylerin sağlık okuryazarlığı düzeyleri sorunlu/sınırlı olup, artırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the health literacy level of individuals between the ages of 18-70 living in the province of Istanbul and to determine the related factors. The research was carried out between October and November 2021 with 400 volunteer participants.“Descriptive Characteristics Information Form”and“Turkey Health Literacy Scale-32 (TSOY-32)”were used to collect data. Permission to use the scale and ethics committee approval were obtained for the study. SPSS 27.0 0 (Statistical Package for the Social Sciences) program was used for statistical analysis of the data. Statistical significance level was accepted as α=0.05. According to the results of the research, it was determined that 29.5% of the participants had insufficient health literacy, 44.25% had problematic/limited health literacy, 17.5% had sufficient and 8.75% had excellent health literacy. In addition, the general score of the“Treatment and service”dimension was found to be higher than the general score of the“Disease prevention and health promotion”dimension. No statistically significant difference was found in terms of two main dimensions and sub-dimensions, income level, occupational groups and being a healthcare professional in the household; Statistically significant differences were found in terms of other sociodemographic characteristics. Health literacy levels of individuals are problematic/limited, and necessary studies should be carried out to increase them.